Σκάφος

Αν ανήκετε στους τυχερούς που διαθέτουν σκάφος έχετε τη δυνατότητα να ανακαλύψετε ένα μεγάλο, άγνωστο σε πολλούς, κομμάτι της Τήνου και να αποκτήσετε μια άλλη οπτική του νησιού.

 • Στα 38 ν.μ. που απαιτούνται για τον περίπλου της Τήνου θα συναντήσετε μεγάλες ή μικρές, φημισμένες ή άγνωστες παραλίες, γραφικούς παραθαλάσσιους οικισμούς, σπηλιές, κολπίσκους που προσφέρονται για εξερεύνηση.
 • Το λιμάνι της Χώρας είναι προστατευμένο από όλους τους καιρούς, διαθέτει τρεις προβλήτες και κρηπιδώματα, ικανοποιητικά βάθη, και παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη και τη δυνατότητα ανεφοδιασμών. 
 • Στο Β τμήμα, ο όρμος του Πανόρμου , το μόνο φυσικό λιμάνι, αποτελεί καταφύγιο από τους βοριάδες και διαθέτει λιμανάκι με δύο μόλους. 
 • Στο Ν τμήμα δυνατότητα ελλιμενισμού μικρών σκαφών παρέχεται και στα λιμανάκια των παραλιών: Αγ. Ρωμανός και Όρμος Υστερνίων.
 • Συχνοί προορισμοί στους οποίους μπορείτε να αγκυροβολήσετε είναι:
  Στο Ν τμήμα: Κιόνια και οι όρμοι Καρδιανής και Υστερνίων (προσοχή στους Β/ΒΔ ανέμους)
  Στο Β τμήμα: Όρμος Πανόρμου και Κολυμπήθρα (παρέχει προστασία σε Ν, Δ, θέλει προσοχή στους Β ανέμους)
  Στο Α τμήμα: Σάντα Μαργαρίτα (με πολύ μικρό λιμανάκι), Ακρωτήρι (ΝΑ, προσοχή στους υφάλους), Αγ. Ιωάννης Πόρτο ή Σκυλαντάρι και Αγ. Σώστης (ΝΑ με αμμώδη βυθό και καλό βάθος). 
 • Δυσπρόσιτες ή και απρόσιτες από την ξηρά παραλίες είναι οι: Άσπρος Γυαλός, Βαθύ, Κουσίνια, Φούρνοι (στο Ν τμήμα), ο Πλατύς Γυαλός και το Μαντροκλήσι (στο Β τμήμα) αλλά και πολλές άλλες, μικρότερες, ανώνυμες που θα γίνουν οι δικές σας μυστικές παραλίες. 
 • Όποιος και αν είναι ο προορισμός σας μην ξεχνάτε ότι η Τήνος είναι γνωστή ως το "νησί του Αιόλου". Προσέξτε γενικά, το καλοκαίρι, τα μελτέμια αλλά και τις πιθανώς δυνατές σπηλιάδες (βεβαιωθείτε στο δέσιμο ότι η άγκυρα κρατάει καλά). Οι δυνατοί νοτιάδες είναι συχνοί το χειμώνα και απαιτούν επαγρύπνηση για τα δεμένα σκάφη. Ιδιαίτερη προσοχή, σε κακοκαιρία, χρειάζεται στα δύο στενά (Άνδρου-Τήνου και Τήνου-Μυκόνου).

Σχετικά...