Background Image

Unesco – Τηνιακή Μαρμαροτεχνία

Unesco – Τηνιακή Μαρμαροτεχνία: Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού απονεμήθηκε στον Δήμαρχο Τήνου το επίσημο αποδεικτικό για την ένταξη της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Την ένταξη της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας στον κατάλογο με τις πιο χαρακτηριστικές εκφάνσεις του άυλου πολιτισμικού πλούτου της ανθρωπότητας ενέκρινε η 10η ετήσια συνεδρίαση της γενικής διάσκεψης της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στην Ναμίμπια. Η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία είναι το τρίτο στοιχείο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που εγγράφει η χώρα μας στον συγκεκριμένο κατάλογο.

Η ένταξη αυτή σηματοδοτεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαφυλαχθούν, καθώς και να αναδειχθούν τα άυλα συστατικά που απαρτίζουν την μακραίωνη τέχνη της Τηνιακής Μαρμαροτεχνίας. Η εξέχουσα σημασία της για τη συλλογική μνήμη και την ταυτότητα των ίδιων των Τηνίων γίνεται απτή μέσα από τη συλλογή αφηγήσεων ντόπιων λαϊκών μαστόρων και προφορικών παραδόσεων, αλλά και μέσω των εθιμικών λειτουργίων και πρακτικών που τη συνοδεύουν.

Ο φάκελος που υπέβαλε η χώρα απέσπασε έπαινο από την Διακυβερνητική Επιτροπή κυρίως για το δεκάλεπτο φιλμ με τίτλο «Μόνο τον μαντρακά βαστεί…», το οποίο προτάθηκε μάλιστα, ως πρότυπο για την ανάδειξη ανάλογων στοιχείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Το φίλμ προβλήθηκε στη σημερινή εκδήλωση.

Tinosecret

info@tinosecret.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email