Background Image

Νεώτεροι Χρόνοι

Η ιστορία της Τήνου: Νεώτεροι Χρόνοι

Μετά την τέλος της επανάστασης, η ίδρυση της Ερμούπολης από τους Χιώτες πρόσφυγες στη Σύρο και η εμβέλεια που αυτή γρήγορα θα αποκτήσει στους θαλάσσιους δρόμους του διεθνούς εμπορίου, θα οδηγήσουν σε σταδιακή οικονομική περιθωριοποίηση και δημογραφική ύφεση της Τήνου στις επόμενες δεκαετίες, παρόλο που η αυξανόμενη ακτινοβολία του προσκυνήματος της Μεγαλόχαρης της προσδίδει κύρος και την καθιστά γνωστή σε όλη την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου. Στην ενδοχώρα, συνεχίζει να κυριαρχεί η αγροτική οικονομία, ενώ στην Εξωμεριά ανθεί το πρωτόγνωρο για τον Ελλαδικό χώρο καλλιτεχνικό φαινόμενο, που -με την αρωγή και του Ιερού Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας- θα μετατρέψει το νησί σε λίκνο της νεοελληνικής τέχνης και τους Τηνιακούς καλλιτέχνες σε πρωτοπόρους των εικαστικών αναζητήσεων του 19ου αιώνα ( Χαλεπάς, Γύζης, Φιλιππότης κλπ).

Ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο γεγονός στην Τήνο του 19ου αιώνα, θα αποτελέσει η διοργάνωση των αθλητικών αγώνων που ονομάστηκαν «Τήνια», ακριβώς ένα χρόνο πριν τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, το τριήµερο της 15ης Αυγούστου 1895. Την πρωτοβουλία των αγώνων είχε ο Τήνιος γυμναστής και δικηγόρος, Ξενοφών Σώχος, και σε αυτούς συμμετείχαν αθλητές από όλους τους μεγάλους αθλητικούς συλλόγους της Αθήνας, της Πάτρας, της Σύρου αλλά και της Σμύρνης, ενώ τη διοργάνωση είχε αναλάβει ο Εθνικός Γυμναστικός Σύλλογος με χρηματοδότηση από το Ιερό Ίδρυµα Ευαγγελιστρίας. Οι αγώνες αυτοί έγιναν δεκτοί με μεγάλο ενθουσιασμό από τους ντόπιους και το πλήθος των πιστών και επισκεπτών που είχαν κατακλείσει το νησί, και εγκωμιάστηκαν στον αθηναϊκό τύπο της εποχής προετοιμάζοντας το κλίμα για τους πρώτους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες της επόμενης χρονιάς.

Οι πολιτικές εντάσεις και οι πολεμικές συρράξεις της χώρας, κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αι., σημάδεψαν για δεκαετίες τη ζωή του νησιού. Στις 15 Αυγούστου 1940 οι Ιταλοί τορπιλίζουν το εύδροµο «Έλλη» στο κατάµεστο από πιστούς λιµάνι της Τήνου, ανήµερα της εορτής του ∆εκαπενταύγουστου, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν θύµατα ανάµεσα στους χιλιάδες προσκυνητές, πράγµα που θεωρήθηκε θαύµα της Παναγίας. Ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος θα σημάνει την απαρχή μιας σκληρής και ταραγμένης εποχής για την Τήνο, με τη φτώχεια και την ύφεση της γεωργικής παραγωγής να επιδεινώνεται και να οδηγεί πολλούς Τηνιακούς προς την Αθήνα και τα άλλα αστικά κέντρα σε αναζήτηση καλύτερης ζωής. Τις τελευταίες δεκαετίες πλέον, η Τήνος θα βγεί από το φαύλο κύκλο του οικονομικού και πληθυσμιακού μαρασμού και με εφόδια την πλούσια πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά της και το ψυχικό δυναμικό των ανθρώπων της, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της.

Tinosecret

info@tinosecret.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email