Κρεατικά

Παραδοσιακά ο χοίρος αποτελούσε ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της διατροφής και της οικονομίας της τηνιακής οικογένειας, αφού ένα ζώο επαρκούσε για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ετήσιων αναγκών της σε κρέας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Χοιροσφάγια είναι ένα έθιμο που διατηρείται αναλλοίωτο από την εποχή του Βυζαντίου. Από το χοιρινό κρέας παρασκευάζονται εκλεκτοί τηνιακοί μεζέδες:

  • Το τηνιακό λουκάνικο είναι ευρέως γνωστό και θα το βρείτε καρυκευμένο με μαραθόσπορο ή σκόρδο.
  • Η λούζα είναι κρέας από το ομώνυμο κομμάτι του χοίρου το οποίο ψήνεται σε μαύρο γλυκό κρασί, τυλίγεται σε έντερο και αφού στεγνώσει στον αέρα, σερβίρεται σε ψιλοκομμένες φέτες.
  • Τα σίσιρα ή σύγλινα είναι μικρά κομμάτια χοιρινού κρέατος που διατηρούνται σε λίπος τοποθετημένα σε πήλινα δοχεία που λέγονται ζάρες ή γλινερά. Χρησιμοποιούνται συχνά στην παραδοσιακή ομελέτα (φρουτάλια).
  • Η πηχτή προκύπτει από ζωμό με κομμάτια χοίρου και μυρωδικά που έχει πήξει σχηματίζοντας ζελέ.
  • Το φημισμένο για τη γεύση του τηνιακό μοσχαράκι, που προέρχεται από την ντόπια φυλή αγελάδων, υπήρξε από παλιά ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα.
  • Η εκτροφή και η εξαγωγή περιστεριών αποτέλεσε μία από τις βασικές εμπορικές δραστηριότητες του νησιού. Δεν είναι τυχαία η ύπαρξη των 1.000 περιστεριώνων. Τα κοκκινιστά πιτσούνια είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Τήνου.
  • Ως αιγαιοπελαγίτικο νησί δεν θα μπορούσε παρά να διαθέτει φρέσκο ψάρι. Το σαβόρι με τηνιακό πετιμέζι είναι παραδοσιακή συνταγή.

    IMG 4688

Σχετικά...