Γεωργικά

  • Το σύκο αποτέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό προϊόν για την Τήνο. Τα κοντολάτα, οι γλυκορνιοί, οι αρκούνες, τα καβουράκια, τα ξινόσυκα, τα βασιλικάτα είναι μερικά από τα παραγόμενα είδη. Μαζεύονται τον Αύγουστο και κάποιες ποσότητες ξεραίνονται προορισμένα να συνοδεύουν το ρακί.
  • Τα αμπέλια καλλιεργούνται σε απάγγειες περιοχές και δίνουν νόστιμα σταφύλια διαφόρων ποικιλιών όπως τα  “ποταμίσια”, τα ”μαυροποτάμισα”, τα ροζακιά, οι αντιρίτες, τα πλατάνια, κουμαριανά και πολλά άλλα.
  • Τα αμπελοφάσουλα θα τα ακούσετε και λιβιά και θα τα γευτείτε με σκορδαλιά από ντόπια δυνατά σκόρδα.
  • H κάππαρη είναι στοιχείο της ταυτότητας της τηνιακής κουζίνας. Συλλέγεται στις αρχές του καλοκαιριού και τοποθετείται σε άλμη όπου παραμένει για ένα μήνα. Το καλοκαίρι διοργανώνεται η Γιορτή της Κάππαρης στην οποία προσφέρονται φαγητά με βάση την κάππαρη. Ο κρίταμος μοιάζει στη γεύση με την κάππαρη και έχει την αλμύρα της θάλασσας αφού είναι ανθεκτικός στον άνεμο και το κύμα και φυτρώνει στις ακρογιαλιές, πάνω σε βράχια με λίγη άμμο.
  • Αν τύχει και βρεθείτε στη γιορτή της αγκινάρας που διοργανώνεται κάθε χρόνο, θα διαπιστώσετε το πόσο διαδεδομένες είναι στο νησί και τους άπειρους τρόπους μαγειρέματός τους.
  • Οι λιαστές ντομάτες ήταν χαρακτηριστικός μεζές του νησιού πολύ πριν θεωρηθούν delicatessen.
  • Τα μανιτάρια και η συλλογή τους είναι ένα είδος χόμπι για τους Τηνιακούς. Υπάρχουν σε μεγάλες ποσότητες αλλά απαιτούν γνώση και εμπειρία για να εντοπισθούν. Δοκιμάστε τα μανιτάρια Τήνου (αρναδκιές) τηγανητά ή στιφάδο.
  • Το αλιφώνι είναι αγκαθωτό χόρτο που φύεται συνήθως κοντά στη θάλασσα και αποκαλείται το “ραδίκι της θάλασσας”.
  • Αυτοφυή αρωματικά και αφεψήματα (μέντα, φασκόμηλο, δίκταµο, θυµάρι, χαμομήλι, ρίγανη, μάραθος) υπάρχουν παντού στα βουνά της Τήνου. Μία “μυρωδιά” θα πάρετε στον παλιό δρόμο της Παναγίας.