Γλυκά

  • Τα αμυγδαλωτά είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά του νησιού, σερβίρονται συχνά σε γάμους και βαπτίσεις.
  • Οι τυρόπιτες (τσιμπητές ή λυχναράκια) είναι πασχαλινό γλυκό με ανάλατη μυζήθρα (πέτρωμα) και αυγά, πορτοκάλι ή βανίλια. Σε πολλά ζαχαροπλαστεία πωλούνται όλο το έτος.
  • Η σκεπαστή είναι γλυκό με την ίδια γέμιση με τις τυρόπιτες αλλά τοποθετείται με φύλο σε ταψί και σερβίρεται σε κομμάτια.
  • Τα ψαράκια είναι χριστουγεννιάτικο γλυκό που μοιάζει με τα σκαλτσούνια.
  • Τα φοινίκια είναι επίσης χριστουγεννιάτικο γλυκό με ντόπιο θυμαρίσιο μέλι.
  • Το τηνιακό μέλι είναι αγνό, εκλεκτής ποιότητας και παράγεται με τον παραδοσιακό τρόπο με τις μελισοθυρίδες (αμ΄ψέλια) και τα μισέλια (αμ΄σέλια).
  • Τα ξερά σύκα, σκέτα ή με καρύδι και κανέλα, είναι κλασσικό συνοδευτικό για το ρακί.
  • Τα παστέλια με ντόπιο μέλι, σερβιρισμένα σε λεμονόφυλλα, προσφέρονται σε γάμους.