Background Image

Αντώνιος Σώχος, γλύπτης

Αντώνιος Σώχος, “Ένας κορυφαίος γλύπτης”
(1888 – 1975)

Ένας ακόμη γλύπτης με παγκόσμια ακτινοβολία, γεννημένος στα Υστέρνια της Τήνου το 1888, ανιψιός του Λάζαρου Σώχου και γόνος μαρμαρογλυπτών. Τα πρώτα του παιχνίδια υπήρξαν τα εργαλεία του μαρμαρογλυφείου του πατέρα του.

Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, φοιτά στην Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών και βραβεύεται συχνά για τα έργα που φιλοτεχνεί εκεί.

Αποσπά το Αβερώφειο βραβείο, το οποίο θα καλύψει το κόστος των περαιτέρω σπουδών του σε Παρίσι και Μόναχο.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, o Αντώνιος Σώχος αναλαμβάνει καθηγητής στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Ε.Μ.Π το 1926. Θα παραμείνει στη θέση αυτή έως και το 1934 οπότε και θα συνταξιοδοτηθεί.

Η εκθεσιακή του δραστηριότητα περιλαμβάνει συμμετοχές σε σημαντικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται οι Μπιενάλε της Βενετίας το 1934 και το 1958, του Σαο Πάολο το 1955 αλλά και οι διεθνείς εκθέσεις σε Παρίσι, Στοκχόλμη, Σόφια, Βελιγράδι.

Αν και οπαδός του κλασικισμού, ουδέποτε περιορίστηκε απλά στις επιταγές του. Όπως κάθε μεγάλος καλλιτέχνης αποδομεί «τους κανόνες του παιχνιδιού» για να επιβάλει τους δικούς του. Δέχεται ποικίλες επιρροές, αλλά καταφέρνει να αν-οικοδομεί και να εκφράζει, μέσω τις διαδικασίας της αφαίρεσης, την προσωπική του δημιουργική δύναμη.

Μεταξύ των έργων του συμπεριλαμβάνονται το άγαλμα του Παλαιών Πατρών Γερμανού στην Πάτρα, το άγαλμα του Καψάλη στο Μεσολόγγι, το μνημείο Πιρότ των Πεσόντων Ελλήνων (ύψους 12μ.) στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Έργα του εκτίθενται στο Μουσείο Αντωνίου Σώχου.

Το τέλος της ζωής του έρχεται το 1975 και η προτομή του έχει στηθεί στο Άλσος του Ιερού Ιδρύματος (Π.Ι.Ι.Ε.Τ).

Tinosecret

info@tinosecret.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email