Background Image

Δημήτριος Φιλιππότης

Δημήτριος Φιλιππότης, “Ο γλύπτης φιλόσοφος”
(1839 – 1919)

Γεννημένος το 1834, στον Πύργο της Τήνου, πρωτότοκος γιος του Ζαχαρία Φιλιππότη, μεγάλου αρχιτέκτονα και γλύπτη, ο Δημήτρης Φιλιππότης κληρονομεί από μικρός την αγάπη για τις τέχνες.

Μαζί του πηγαίνει το 1847 στο Άγιο Όρος, προκειμένου να κατασκευάσουν τον ναό του Αγίου Παύλου. Στο Άγιο Όρος θα μείνουν έξι χρόνια, χρονικό διάστημα ικανό για τον σημαδέψει ανεξίτηλα ως καλλιτέχνη.

Εγκαθίσταται στην Αθήνα μέχρι να λάβει το απολυτήριο του Γυμνασίου και στη συνέχεια με υποτροφία φοιτά στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ιδρύει εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής στην Αθήνα, μεταξύ της πλατείας Ομονοίας και του Πολυτεχνείου. Τα χρόνια εκείνα, η εικόνα του κέντρου της Αθήνας ήταν εντελώς διαφορετική. Τα σπίτια ήταν μικρά, μονώροφα ή διώροφα, τα αμάξια σπάνια και οι λιγοστοί περαστικοί απαρέγκλιτα σταματούσαν με θαυμασμό μπροστά στη βιτρίνα του εργαστηρίου του Φιλιππότη, που αποτελούσε τον “εκθεσιακό χώρο” της εποχής για τα ανάγλυφα και τα γλυπτά του.

Η ικανότητά του να συνδυάζει το ρεαλισμό με τον ιδεαλισμό ήταν απαράμιλλη. Δημιουργεί «ωραίες μορφές» και κατά καιρούς έχει αποκαλεστεί ως «ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής και του σώματος» αλλά και ως «φωτοβόλο αστέρι της Τέχνης».

Σημαντική υπήρξε η γνωριμία του με τον βασιλιά Γεώργιο Α’, ο οποίος τον βοήθησε χρηματικά για να συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνισμό στη Ρώμη. Εκεί απέσπασε το «Μέγα Γενικόν Βραβείον» για το αριστούργημά του «Ο Θεριστής» το οποίο θαυμάζουμε μέχρι και σήμερα στον Εθνικό Κήπο του Ζαππείου.

Η πολιτεία, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ουδέποτε του παραχώρησε την έδρα του καθηγητή της γλυπτικής στο Πολυτεχνείο Αθηνών, δεν τον εκτίμησε όσο θα του άρμοζε. Ωστόσο, οι ίδιοι οι απόφοιτοι του Πολυτεχνείου έσπευδαν να μαθητεύσουν κοντά του.

Τελικά μετά τον θάνατό του (1919), ο Δημήτριος Φιλιππότης αναγνωρίζεται και η ελληνική επιτροπή του απονέμει το μεγάλο βραβείο των Γραμμάτων και των Τεχνών, ενώ μέχρι σήμερα πολλά από τα γλυπτά του εξακολουθούν να κοσμούν δημόσιους χώρους της πρωτεύουσας. Ενδεικτικά: το Παιδί με σταφύλια (Πλατεία Συντάγματος), ο Ξυλοθραύστης και ο Μικρός Ψαράς (Ζάππειο), ο Θεριστής, η Οπωροπώλις και η Άρτεμις (κήπος του ΚΑΤ στην Κηφισιά), τα λιοντάρια στην σκάλα της Βίλας Καζούλη στην Κηφισιά.

Tinosecret

info@tinosecret.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email