Background Image

Οι Πασχαλινές γλυκές τυρόπιτες της Τήνου

Τήνος, γλυκές τυρόπιτες

Οι γλυκές τυρόπιτες, το πασχαλινό γλυκό της Τήνου, ετοιμάζονται κατά το έθιμο την Μεγάλη Εβδομάδα, συνήθως τη Μεγάλη Τρίτη. Οι τυρόπιτες, ζωντανό στοιχείο της τηνιακής παράδοσης που περνάει από γενιά σε γενιά, ονομάζονται και «τσιμπητές» από τη διαδικασία που ακολουθείται για να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό τους σχήμα.

Αφού ανοιχτεί το φύλλο, κόβεται σε στρογγυλά κομμάτια, τοποθετείται στο κέντρο η γέμιση και στη συνέχεια με τη βοήθεια οδοντογλυφίδας, «τσιμπιέται» περιμετρικά για να αποκτήσει τις πτυχώσεις δίνοντας τους σχήμα που θυμίζει άνθος λουλουδιού.

Κάθε τσίμπημα και μια πτύχωση. Η παράδοση του νησιού θέλει τις νοικοκυρές να μεταφέρονται από σπίτι σε σπίτι και να αλληλοβοηθιούνται στη χρονοβόρα και απαιτητική προετοιμασία. Συναγωνίζονταν μεταξύ τους για το ποια θα κάνει τα περισσότερα και πιο λεπτοδουλεμένα τσιμπήματα, ξεπερνώντας τα πενήντα ανά τυρόπιτα, δημιουργώντας μικρά γαστρονομικά έργα τέχνης. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για εορταστικό γλυκό που η φροντίδα της εμφάνισής του, πάντα είχε τη σημασία της (πολύ πριν εφευρεθεί η ορολογία «στήσιμο πιάτου»).


Ως προς τη γεύση, οι λάτρεις τους δεν τις αλλάζουν με τίποτα και δεν διανοούνται Πάσχα χωρίς τυρόπιτες. Η γέμισή τους αποτελείται από το ντόπιο «χύμα» ή «πέτρωμα» (ανάλατο τυρί), αυγά, ζάχαρη και αρωματίζονται με πορτοκάλι ή βανίλια. Παραλλαγή της τηνιακής γλυκιάς τυρόπιτας είναι η «σκεπαστή», όπου η ίδια γέμιση τοποθετείται στο εσωτερικό ανοιγμένου φύλλου σε ταψί και το γλυκό κόβεται σε κομμάτια. Η μυρωδιά του φουρνίσματος και η εμφάνιση του ξεφουρνίσματος δοκιμάζουν την εγκράτεια στη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά, η υπομονή επιβραβεύεται με μεγαλύτερη απόλαυση το αναστάσιμο βράδυ…



Τήνος, γλυκές τυρόπιτες!

Καλή Ανάσταση!

Tinosecret

info@tinosecret.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email