Background Image

2ADYTUM: Καβαθάς-Λούκας

Οι περιστεριώνες είχαν τραβήξει την προσοχή τους από την πρώτη φορά που ως παιδιά ήρθαν στο νησί. Θυμούνται τους κανόνες του δικού τους παιχνιδιού που άτυπα είχαν συμφωνήσει για τις διαδρομές με αυτοκίνητο. Ο μεγάλος νικητής ήταν αυτός που είχε καταφέρει να μετρήσει τους περισσότερους. Η έκθεση γλυπτικών επίπλων και μόδας “2ADYTUM” στο Φαλατάδο βασίστηκε στην αισθητική του τηνιακού περιστεριώνα και θα φιλοξενηθεί αυτούσια το φθινόπωρο στην Αθήνα σε χώρο του συλλόγου Τηνίων εν Αθήναις.

Που έχετε μεγαλώσει και σπουδάσει;

Ε.Κ: Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει και στην Εύβοια μέχρι τα 18 μου και κατόπιν μεταφέρθηκα στην Αθήνα με κάποιες μικρές παρακάμψεις όπως τα τελευταία δυο χρόνια που μένω στο Λονδίνο. Αρχικά σπούδασα Γεωπονία και στα ρούχα κινήθηκα από δημιουργική διαστροφή. Υπήρχε πάντοτε κάτι δημιουργικό μέσα μου που βρήκε εκτόνωση στο να φτιάχνω μόδα. Αφότου δημιουργήθηκαν οι εβδομάδες μόδας στην Αθήνα είχα κάποιες συμμέτοχες σε διαγωνισμούς για νέα ταλέντα και αυτό αποτέλεσε έναυσμα για τη μετέπειτα πορεία μου.

Δ.Λ: Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα όπου σπούδασα interior design και συνέχισα να δουλεύω εδώ συνεργαζόμενος με κατασκευαστικές και άλλες εταιρείες όπως οι Coco-mat και η Neoset. Όλα αυτά με οδήγησαν στο να έχω σήμερα την δική μου εταιρεία να σχεδιάζω έπιπλα και να δημιουργώ διάφορους χώρους, από σπίτια μέχρι καταστήματα.

Πότε συναντήθηκαν οι δρόμοι σας;

Ε.Κ: Έχουμε μεγαλώσει παράλληλα καθώς είμαστε αδελφικά ξαδέλφια, έχουμε περάσει καλοκαιριά μαζί με τις οικογένειες μας, μεγαλώνοντας με τα ίδια ενδιαφέροντα. Ο Δημήτρης κατευθύνθηκε προς τη διακόσμηση, εγώ στη μόδα αλλά το δημιουργικό μας πεδίο ήταν πάντοτε κοινό.

Δ.Λ: Πολύ συχνά ο ένας ζητά τη γνώμη του άλλου.

Είναι η πρώτη φορά που συναντιέστε επαγγελματικά ή καλύτερα καλλιτεχνικά;

Δ.Λ: Η πρώτη φορά που παρουσιάζουμε κάτι μαζί είναι αυτή αλλά έχουμε δουλέψει υποστηρικτικά ο ένας στον άλλον πολλές φορές στο παρελθόν.

Ε.Κ: Οπότε τώρα πια ήταν φυσική εξέλιξη να δουλέψουμε μαζί πάνω σε μια κοινή αναφορά, σε μια ιδέα όπου ο καθένας από μας την μετέδωσε με τον τρόπο του στην έκθεση αυτή.

Στη συγκεκριμένη έκθεση ορίζετε ως κέντρο της έμπνευσης σας την αισθητική του τηνιακού περιστεριώνα. Πως και γιατί καταλήξατε σε αυτή την επιλογή;

Δ.Λ: Ο περιστερεώνας είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτόνημα με υπέροχους όγκους και συμμετρίες που μοιάζει με κέντημα. Είχε τραβήξει την προσοχή μας από την πρώτη φορά που ως παιδιά ήρθαμε στο νησί. Χαρακτηριστικά θυμάμαι να οδηγούμε σε διαδρομές και να μετράμε τους περιστερεώνες ενώ άτυπα συμφωνούσαμε στους κανόνες ενός δικού μας παιχνιδιού: να κερδίσει αυτός που είχε μετρήσει τους περισσότερους.

Γιατί 2ADYTUM; Τι σημαίνει, τι συμβολίζει το όνομα που επιλέξατε για την τωρινή σας έκθεση;

Ε.Κ: Χρησιμοποιούμε το συμβολισμό της δυαδικότητας μπροστά από τον τίτλο καθώς είμαστε δύο και παράλληλα με την έκφραση to adytum προσπαθούμε να δείξουμε κατεύθυνση, μια κατεύθυνση προς το άδυτο που ήταν και η ατμόσφαιρα που θέλαμε να δημιουργήσουμε στην τωρινή μας έκθεση.

Φαίνεται να σας απασχολεί ιδιαίτερα το πώς η καθημερινή ζωή μπορεί να υποκινήσει την δημιουργικότητα και αντίστροφα το πώς ζωή αναμοχλεύεται από την δημιουργικότητα. Θα θέλατε να μου μιλήσετε για αυτό;

Ε.Κ: Αν σκεφτούμε ότι έχουμε πάντα ως κίνητρο το ωραίο στη ζωή μας είτε μέσα από τη δουλειά μας, μέσα από τον τρόπο που διασκεδάζουμε, που μας αρέσει να τρώμε, με την ίδια ακριβώς λογική σκεφτόμαστε γιατί να μην δημιουργήσουμε όμορφα αντικείμενα για την καθημερινή μας ζωή.

Δ.Λ: Οπότε όλη αυτή η διαδικασία σε τοποθετεί σε μια τροχιά δημιουργίας, σε οδηγεί να απολαμβάνεις το ωραίο στην καθημερινότητα και vice versa.

Είναι επίσης εμφανής η τάση πρόσμιξης του σύγχρονου στοιχείου με τις κλασικές αναφορές. Είναι η διαχρονικότητα σκοπός ή έστω απότοκος αυτού του παντρέματος;

Ε.Κ: Γενικά πάντοτε προσπαθώ να κάνω πράγματα που δεν είναι εφήμερα ή επιπόλαια. Με έναν τρόπο αναμεταδίδω τις κλασσικές μου αναφορές όσο γίνεται λιγότερο φλύαρα.

Δ.Λ: Καμιά φορά εξυπηρετεί τον σκοπό αυτό το στοιχείο της έκπληξης. Για παράδειγμα στα έπιπλα μου μπορεί κανείς να δει μοτίβα από τους περιστεριώνες, στοιχείο κλασσικό, να εφάπτεται στο σύγχρονο.

Αν σας ρωτούσα ποια είναι τα πιο κομβικά σημεία, αυτά για τα οποία ο καθένας σας νιώθει περήφανος επαγγελματικά μέχρι σήμερα, ποια θα ήταν αυτά;

Ε.Κ: Από αυτά που έχουμε διανύσει θα μπορούσα να σου αναφέρω το brand μου που δουλεύω από το 2008, το πρώτο βραβείο που πήρα στο διεθνή διαγωνισμό της IAF στο Νέο Δελχί αφού διακρίθηκα στο πλαίσιο του Athens Fashion Week για να εκπροσωπήσω την Ελλάδα και τα κοστούμια που έχω φτιάξει για την τελετή έναρξης των special Olympics sτην Αθήνα το 2011.

Δ.Λ: Αυτή η έκθεση όπου παρουσιάζω ολοκληρωμένη συλλογή από έπιπλα και αντικείμενα, και έχω τη δυνατότητα να επικοινωνήσω την αισθητική μου σε ένα μεγάλο κοινό και οι συνεργασίες μου με μεγάλες εταιρείες στη διακόσμηση.

Υπάρχουν μελλοντικά επαγγελματικά σχέδια που θα θέλατε να αποκαλύψετε;

Ε.Κ: Θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που κάνουμε, ετοιμάζω ήδη τη συλλογή μου για το SS15 που είναι μια ready to wear συλλογή επηρεασμένη από το τοπίο της Τήνου.

Δ.Λ: Και ακολουθεί η μεταφορά της έκθεσης μας στην Αθήνα το φθινόπωρο. Θα βρισκόμαστε σε έναν υπέροχο χώρο του Συλλόγου Τηνίων εν Αθήναις. Από το χειμώνα επίσης θα δώσω έμφαση στην επικοινωνία του brand μου σε μεγαλύτερες αγορές.

Τι σας συνδέει με την Τήνο;

Ε.Κ: Το καλοκαίρι, το κυκλαδίτικο τοπίο του νησιού, οι περιστερώνες, οι φίλοι μας, ο ήλιος, το καλό φαγητό.

Δ.Λ: Και φυσικά οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις στο νησί αφού έχοντας τα προηγούμενα χρόνια κατασκευάσει και ανακαινίσει κάποια σπίτια, έχω αναλάβει από Σεπτέμβρη να διαμορφώσω κάποιους χώρους σε συγκροτήματα κατοικιών στον Όρμο Γιαννάκη όπως και ένα παλιό κατώι στον Φαλατάδο που θα γίνει εξοχική οικία.

Τέλος θα ήθελα να μου αποκαλύψει ο καθένας το δικό του μυστικό για την Τήνο.

Δ.Λ: Το σημείο που αφήνουν οι φίλοι μας τα κλειδιά του σπιτιού τους ώστε να τους επισκεπτόμαστε όποτε θέλουμε. Έχω τάξει να μην το πω.

Ε.Κ: Φουρτάλια: πατάτες, αυγά, λουκάνικο, αλάτι, πιπέρι.

 

Έκθεση: 2ADYTUM: Καβαθάς-Λούκας, Φαλατάδος, Φεστιβάλ Τήνου 2014
Συνέντευξη: Μαρίνα Αθηναίου
Φωτογραφίες: Κατερίνα Πετροπουλέα
tinosecret.gr

Tinosecret

info@tinosecret.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email