Background Image

Οι Επιτάφιοι στην Τήνο

Επιτάφιοι στην Τήνο

Μεγάλη Παρασκεύη, και όπως κάθε μέρα του Πάσχα στην Τήνο, έχει ιδαίτερο χρώμα και τις δικές της παραδόσεις. Νωρίς το βράδυ, σε κάθε ενορία της Χώρας Τήνου, σε κατανυκτικό κλίμα πραγματοποιείται η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου και στη συνέχεια, η περιφορά των Επιταφίων στα σοκάκια της πόλης. Ο Επιτάφιος της Παναγίας συνοδεύεται από τη φιλαρμονική του Πανελλήνιου Ιερού Ιδρύματος Ευαγελιστρίας Τήνου.

Όλοι οι επιτάφιοι (της Παναγίας, των Ταξιαρχών, του Αγίου Νικολάου, των Τριών Ιεραρχών, της Αγίας Βαρβάρας) των ενοριών της Χώρας συναντιώνται στην μαρμάρινη εξέδρα, στην παραλία όπου ψάλλονται τα Εγκώμια.


Οι Επιτάφιοι επιστρέφουν στους ναούς τους και ο Επιτάφιος της ενορίας του Αγίου Νικολάου συνεχίζει, ακολοθούμενος από πλήθος κόσμου προς την παραλία Καλάμια, δίπλα στο λιμάνι. Στο νησάκι Χάνδρα, που περιτριγυρίζεται από βάρκες και καϊκια, έχουν τοποθετηθεί φωτιζόμενοι σταυροί που μένουν αναμένοι. Με την έλευση του επιταφίου, τα σκάφη κορνάρουν και τα φωτοβολίδες φωτίζουν τη νύχτα. Ο Επιτάφιος με τους άντρες που τον σηκώνουν, ο παπά-Στέλιος, τα παιδιά με τα εξαπτέρυγα και πλήθος κόσμου μπαίνουν στη θάλασσα. Τελείται δέηση υπέρ των ναυτικών και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πνιγέντων. Βγαίνοντας από τη θάλασσα, συνεχίζουν την πορεία προς το νεκροταφείο της Χώρας για να πραγματοποιήσουν και εκεί επιμνημόσυνη δέηση.

O Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου στη θάλασσα της Τήνου

Και του Χρόνου! Καλή Ανάσταση!

Publiée par Tinosecret sur Vendredi 6 avril 2018

Λίγες ώρες μένουν για την πρωινή πρώτη Ανάσταση και το χαρμόσυνο μήνυμά της που θα κορυφωθεί τα μεσάχνυχτα. Καλή Ανάσταση!

Tinosecret

info@tinosecret.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email