Background Image

Τα βράχια του Βωλάξ

Τα βράχια του Βωλάξ και η ιδιομορφία του σεληνιακού τοπίου με τους ολοστρόγγυλους ή και ζωόμορφους βράχους που βρίσκονται διάσπαρτοι σε μεγάλη έκταση απασχόλησαν την επιστήμη αλλά και τη φαντασία των κατοίκων της Τήνου. Πώς δημιουργήθηκαν οι βράχοι; Πού οφείλεται το σφαιρικό τους σχήμα; Γιατί δεν συναντώνται σε πολλές περιοχές της Τήνου; Eίναι το φαινόμενο σπάνιο σε παγκόσμιο επίπεδο; Κατα καιρούς διατυπώθηκαν πολλές ερμηνείες από επιστήμονες και αναλυτές. Οι βασικές θεωρίες που έχουν διατυπωθεί είναι οι παρακάτω.

Ηφαιστειακή Έκρηξη: Πριν από 20 περίπου εκατομμύρια χρόνια υπήρχε ηφαίστειο, 2 χλμ ανατολικά του χωριού, από την έκρηξη του οποίου σχηματίστηκαν οι βραχώδεις σχηματισμοί που με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν το ιδιόμορφο σχήμα τους. Το γεγονός ότι βρέθηκε οψιδιανός (πέτρωμα που συναντάται σε ηφαιστειογενείς περιοχές) ενίσχυσε τη θεωρία.

Υποθαλάσσια Βράχια: Σύμφωνα με τη δεύτερη θεωρία, εκατομμύρια χρόνια πριν, η θάλασσα έφτανε μέχρι το Βωλάξ. Τα εδάφη της σημερινής Ελλάδας και Μικράς Ασίας ήταν ενωμένα και αποτελούσαν την Αιγηίδα που μετά από συνεχείς γεωολογικές μεταβολές (σεισμούς, ηφαίστεια) αποσπάστηκαν και καλύφθηκαν από θάλασσα σχηματίζοντας τις Κυκλάδες όπως τις ξέρουμε. Με την απόσυρση της θάλασσας από το Βωλάξ παρέμειναν τα βράχια, με το χαρακτηριστικό τους σχήμα να οφείλεται στην υδάτινη διάβρωση. Η έντονη παρουσία άμμου, βρύων και λειχήνων (όπως και σε βράχια της Λιβάδας) ενίσχυσε την άποψη αυτή.

Πτώση Μετεωρίτη: Βροχή μετεωριτών ή τμήματα του ίδιου μετεωρίτη που προσέκρουσε στην περιοχή, είναι η αιτία σχηματισμού των βράχων στην τρίτη θεωρία. Το σημείο που βρίσκεται σήμερα το χωριό υπήρξε ο κρατήρας και τα βράχια διασκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή.

Σφαιρική Αποσάρθρωση Γρανίτη. Ο Γεώργιος Στουρνάρας, καθηγητής Υδρογεωολογίας και Τεχνικής Γεωολογίας στο Πανεπίστημιο Αθηνών, μετά από σχετική μελέτη, αναφέρει ότι το σφαιρικό σχήμα των βράχων δεν αποτελεί μυστήριο αλλά παρατηρείται και σε άλλες περιοχές ως αποτέλεσμα της χημικής και αιολικής διάβρωσης των γρανιτικών όγκων με τον χαρακτηριστικό συγκεντρικό τρόπο. Κατά τον ίδιο: ” Η ιδιατερότητα της Βωλάξ είναι άλλη. Είναι η μεγάλη έκταση και ο προχωρημένος βαθμός της αποσαθρώσεως και τα ανθρωπόσχημα ή ζωόσχημα σύνολα, μαζί με τα υπόλοιπα φαινόμενα της αιολικής και χημικής αποσαθρώσεως, τα tafoni (μεγάλες κοιλότητες) και τις alveoles (μικρές κοιλότητες)”. Ο καθένας μπορεί να δεχτεί τη θεωρία που του φαίνεται πειστικότερη. Άλλωστε η ορθότητα κάθε επιστημονικής θεωρίας ισχύει μέχρι να καταρριφθεί από την επόμενη. Παλιότερα πίστευαν ότι οι βράχοι ήταν τα όπλα της Τιτανομαχίας. Εξετάζοντας φαινόμενο που μπορεί να συνέβη εκατομμύρια χρόνια πριν, μας δημιουργούνται ερωτηματικά για το τι θα αναφέρεται σε εκατομμύρια χρόνια από τώρα. Ο μπαρμπα Γιάννης από το Βωλάξ, όταν ρωτήθηκε απο τουρίστες για την προέλευση των βράχων, για πολλοστή φορά, απάντησε ότι ένα πρωί που δεν είχε τι να κάνει τους έσπειρε.

Για να μη στερήσει η ανάλυση την ουσία, κατηφορίστε πίσω από την εκκλησία και κινηθείτε περιμετρικά του χωριού για να απολαύσετε ένα τοπίο που προκαλεί δέος και για εμάς είναι μοναδικό!

Tinosecret

info@tinosecret.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email