Background Image

Χοιροσφάγια

Τα χοιροσφάγια πραγματοποιούνται το Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο στα χωριά.

Ο χοίρος αποτελούσε ίσως το βασικότερο στοιχείο της οικονομίας ενός σπιτιού, αφού ένας χοίρος (150-200 κιλών) αρκούσε για να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες της οικογένειας σε κρέας.

Η σφαγή του ζώου έπαιρνε τη μορφή ιεροτελεστίας και ήταν αφορμή για μεγάλο γλέντι.

Η οικογένεια κάθε χρόνο αγόραζε και τάιζε το γουρουνόπουλο, και όταν έφτανε η ώρα της σφαγής καλούσε τους συγχωριανούς που θα βοηθούσαν.

Οι άντρες έσφαζαν και στη συνέχεια καθάριζαν το ζώο εν μέσω ρακιού, μεζέδων και ευχών.

Τεμαχίζοντας τον χοίρο, φρόντιζαν να μη μείνει ανεκμετάλλευτο κανένα μέρος του ζώου. Προετοίμαζαν τα λουκάνικα, τις λούζες, τα σύσσιρα (σύγλινα), τα παστά, την πηχτή και μάζευαν το λίπος (γλίνα).

Τα παιδιά χαίρονταν τις καινούριες τους μπάλες (από την κύστη του ζώου) και το τρίχωμα θα χρησιμοποιούταν για καινούρια, αδιάβροχα (!) παπούτσια.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ξεκινούσε το γλέντι.

Οι νοικοκυρές ετοίμαζαν το γιορτινό τραπέζι, το οποίο απαραιτήτως περιελάμβανε κοκκινιστό συκώτι με πιλάφι και σούπα.

Καλεσμένοι ήταν οι φίλοι και συγγενείς που βοήθησαν.

Ήταν η στιγμή που ο νοικοκύρης άνοιγε το βαρέλι του, κατέφθαναν τα όργανα και ξεκινούσε ο χορός σε ένα από τα μεγαλύτερα γλέντια της χρονιάς.

Τα χοιροσφάγια διαρκούσαν 2-3 μέρες.

Σήμερα, μπορεί οι διαδικασίες να έχουν απλοποιηθεί, αλλά ακόμη παράγονται τα χοιρινά παραδοσιακά προϊόντα και σίγουρα στα χοιροσφάγια, διατηρείται η ίδια διάθεση για γλέντι.

Tinosecret

info@tinosecret.gr

Password reset link will be sent to your email