Background Image

KINONO Tinos Art Gathering – Ανοιχτό κάλεσμα καλλιτεχνών (residency)

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ (Residency) | ΤΕΣΣΕΡΑ (συν ένα) ΣΤΟΙΧΕΙΑ | προθεσμία υποβολής μέχρι 15 Νοεμβρίου 2019

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς δράσης στο νησί της Τήνου το Κοινωνώ εισάγει φέτος το θεματικό κύκλο Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία, ο οποίος θα υλοποιηθεί σε τέσσερις διαφορετικές εποχές, έως το φθινόπωρο του 2020.

Tο ΚΟΙΝΩΝΩ δανείζεται τα τέσσερα στοιχεία (γη, νερό, αέρας, φωτιά)- συν ένα, το στοιχείο του χρόνου ως εναλλαγή των φυσικών εποχών και από την άλλη ως την εποχή της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό και πολιτισμικό τοπίο – προκειμένου να στρέψει το βλέμμα καλλιτεχνών, επιστημόνων, φιλοσόφων, ερευνητών στο διττό αυτό πέρασμα του χρόνου και στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και τα χαρακτηριστικά της Τήνου. Η θεματική Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία είναι μια πρόταση που επιχειρεί να εντάξει το ίδιο το τοπίο στην αντίληψή μας για το χώρο, το χρόνο, τις εποχές, την ύλη, την ενέργεια, τους φυσικούς πόρους, με δράσεις, διαδικασίες και αφηγήσεις. Στόχος της να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ της σύγχρονης διεπιστημονικής πρακτικής της εικαστικής τέχνης, της έρευνας, των ανθρωπιστικών επιστημών και νέων μέσων έκφρασης με τον τόπο και τον χρόνο στα “υλικά” περιβάλλοντα του νησιού. Τα εν λόγω περιβάλλοντα είναι διάφορα: κατασκευασμένα και φυσικά, εσωτερικά και εξωτερικά, αστικά και αγροτικά, υλικά και άυλα και περιλαμβάνουν ένα σύμπλεγμα, αγροτικών – φυσικών μνημείων και τοποθεσιών , ιστορικών κτιρίων και μονοπατιών .

Για την υλοποίηση του ετήσιου θεματικού κύκλου το Κοινωνώ απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα για την κατάθεση πρότασης / έργου επιλέγοντας μία από τις τέσσερις ακόλουθες θεματικές: Φωτιά (χειμώνας), Νερό (άνοιξη), Αέρας (καλοκαίρι), Γη (φθινόπωρο),οι οποίες θα υλοποιηθούν (μέσω φιλοξενίας-residency) και θα παρουσιαστούν αντίστοιχα κατά τους μήνες: Ιανουάριος, Απρίλιος, Αύγουστος, Οκτώβριος του 2020 σε όλο το νησί της Τήνου.

Καλούμε τους συμμετέχοντες να μείνουν για ένα χρονικό διάστημα στο νησί, να δουλέψουν με την φυσική ύλη σε συγχρονία με τις εποχές του χρόνου, να δημιουργήσουν κοινότητες συνεργίας, να προβληματιστούν για επίκαιρα οικολογικά, κοινωνικά θέματα, ζητήματα πολιτισμού και τοπικότητας, με στόχο τη δημιουργία ενός εν εξελίξει site-specific, συλλογικού, θεωρητικού και απτού έργου σε ένα μη αστικό περιβάλλον.

Το Κοινωνώ προσβλέπει μέσα από την επαφή των συμμετεχόντων με τον τόπο και με ένα ετερόκλητο κοινό να δημιουργήσει μεταβαλλόμενους οργανικούς χώρους στο περιβάλλον της Τήνου και εν τέλει θέλει να οικοδομήσει έναν κόσμο όπου τα πράγματα συνδέονται ολοένα και περισσότερο μεταξύ τους .

Η επιλογή των έργων/συμμετεχόντων θα γίνει από τον δημιουργό και καλλιτεχνικό διευθυντή του Κοινωνώ, Χρήστο Αρτέμη καθώς και από μια πολυμελή ομάδα συντελεστών που θα συγκροτηθεί με γνώμονα την ποικιλομορφία των καλλιτεχνικών και ερευνητικών παραγωγών.

Ποιοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή:
Εικαστικοί, επιμελητές / θεωρητικοί, (ατομικά ή σε ομάδες) χορογράφοι,-χορευτές, σκηνοθέτες – ηθοποιοί, μουσικοί-συνθέτες, φωτογράφοι, designers, bloggers, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί, ερευνητές, λαογράφοι, ανθρωπολόγοι, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί, περιβαλλοντολόγοι, περιπατητές, τοπικοί σύλλογοι, ακτιβιστές, συντεχνίες οργανισμοί/φορείς/ομάδες με πολιτιστική και οικολογική ευαισθησία που έχουν την διάθεση της επιτόπιας δημιουργίας και της συνεργατικότητας με τον τόπο.

Κατηγορίες ανά θεματική:
1.Εκθέσεις σύγχρονης τέχνης (σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους)
2. Θέατρο
3. Σύγχρονος χορός
4. Performance
5. Μουσική
6. Βίντεο (documentary ή video art)
7. Έρευνα / θεματικές ομιλίες – εισηγήσεις (στρογγυλό τραπέζι)
8. Διαδραστικές θεματικές περιηγήσεις / Αφηγήσεις
9. Συλλογικά έργα-projects
10. Workshops

Δηλώσεις συμμετοχής

Κάθε πρόταση να απευθύνεται σε μία από τις θεματικές του κύκλου: Φωτιά (χειμώνας), Νερό (άνοιξη), Αέρας (καλοκαίρι), Γη (φθινόπωρο) και για την αντίστοιχη τοποθεσία

Στο τέλος Νοεμβρίου θα ειδοποιηθούν όλοι που συμπλήρωσαν την αίτηση για την επιλογή των προτάσεων και θα δοθούν πληροφορίες για την επόμενη φάση.

Για το Κοινωνώ η συνεργασία είτε μεταξύ των συμμετεχόντων από διαφορετικά πεδία είτε μεταξύ των κατοίκων ή τοπικών συλλόγων είναι πολύ σημαντική και ενθαρρύνεται

Χρήσιμες πληροφορίες – Τι προσφέρουμε
Έξοδα μεταφοράς-μετακίνησης (Αθήνα <-> Τήνος), και μέρος της εσωτερικής μετακίνησης στο νησί
Διαμονή: Ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενώνες
Περίοδος φιλοξενίας:δύο-τρεις εβδομάδες
Διατροφή:Πρωινό και μεσημεριανό
-Υπάρχει περιορισμένη υποστήριξη για έξοδα ταξιδιού και διαμονής από εικαστικούς που μένουν στο εξωτερικό. Θα σας βοηθήσουμε με επιστολές και δικαιολογητικά έγγραφα εάν επιθυμείτε να αναζητήσετε χρηματοδότηση ανεξάρτητα.
-Ο κάθε ξενώνας περιλαμβάνει μονόκλινα-δίκλινα υπνοδωμάτια, μεγάλα και άνετα κοινόχρηστα δωμάτια, χώρους για την ανάπτυξη και δημιουργία των projects, αποθηκευτικούς χώρους και μια μεγάλη κουζίνα, όπου καθημερινά θα πραγματοποιούνται κοινά γεύματα (πρωί-μεσημέρι).
– Οι συμμετέχοντες θα λάβουν υπόψιν τους ότι τα έργα που θα δημιουργηθούν στο νησί θα παρουσιαστούν στο φυσικό περιβάλλον (ακόμη και σε τοποθεσίες που δεν είναι εύκολα προσβάσιμες) αλλά και σε εσωτερικούς χώρους κατόπιν συνεννόησης.

Πληροφορίες για τις κατηγορίες των παράγωγων – προβολή
Τις πρώτες δύο/τρεις ημέρες θα πραγματοποιούνται οργανωμένες ξεναγήσεις στις προεπιλεγμένες τοποθεσίες από τοπικούς ιστορικούς-ερευνητές του κάθε πεδίου
Εικαστικές εκθέσεις: καλλιτέχνες που καταθέτουν πρόταση θα πάρουν μέρος είτε σε ατομική έκθεση είτε σε ομαδικές εκθέσεις με επιμελητή
Παραστατικές τέχνες : προτάσεις μπορούν να κατατεθούν και από χορευτικές / θεατρικές ομάδες. Ανάλογα με τις ανάγκες και τόπο φιλοξενίας του κάθε έργου παρέχεται εσωτερικός ενιαίος χώρος προβών.
Ομιλίες ή/και στρογγυλά τραπέζια θα αφορούν κυρίως τον τόπο και την αντίστοιχη θεματική. Θα μπορούν να είναι περισσότερες από δύο ομιλίες στην κάθε ενότητα.
Εργαστήρια: δυνατότητα συμμετοχής τοπικών συλλόγων, ομάδες χορού και θεάτρου, μαθητών από δημοτικά και γυμνάσια της Τήνου)
Διαδραστικές θεματικές περιηγήσεις / Αφηγήσεις: μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες παραγωγές από την εκάστοτε θεματική
Τα εικαστικά έργα θα παραμείνουν στην Τήνο αφού ολοκληρωθεί η επιμέρους θεματική τους και θα παρουσιάζονται καθ’ όλη την διάρκεια του “4+1 στοιχεία” στους επιλεγμένους χώρους.
Για τις παραγωγές χορού και θεάτρου, και κατόπιν συνεννόησης θα υπάρχει η δυνατότητα παρουσίασης εκ νέου σε άλλες περιόδους του έτους. Υπάρχουν επιλεγμένες τοποθεσίες κυρίως εσωτερικοί χώροι για την τελική παρουσίαση των έργων παραστατικών τεχνών
Βίντεο/ Ντοκιμαντέρ: δυνατότητα αναπαραγωγής σε επιλεγμένα ψηφιακά μέσα
Ερευνητικά projects: δυνατότητα έντυπης έκδοσης σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους

Οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν σε δεύτερη φάση του ανοιχτού καλέσματος στα μέσα Νοεμβρίου όλες τις πληροφορίες όσον αφορά το residency.

Το τελευταίο τριήμερο της κάθε επιμέρους θεματικής θα γίνεται η παρουσίαση των παραχθέντων σε αυτήν έργων. Στο τέλος του Οκτωβρίου του 2020 θα γίνει η παρουσίαση-ξενάγηση όλων των έργων σε ένα τριήμερο, από τους ίδιους τους δημιουργούς που συμμετείχαν σε όλες τις ενότητες και σε όλες τις τοποθεσίες που υλοποιήθηκαν τα έργα.

Το Κοινωνώ έχει την ευθύνης της προβολής του κάθε έργου μέσα από χορηγούς επικοινωνίας, έντυπα προγράμματα,- καταλόγους, ψηφιακά μέσα και διεθνή συνεδρία.

Τοποθεσίες

-Οι τοποθεσίες μέσα από τις οποίες οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν για τις καλλιτεχνικές παράγωγες έχουν οριστεί σύμφωνα με την καταλληλότητα και επιλογή των χαρακτηριστικών της κάθε ενότητας από τον Χρήστο Αρτέμη. Σύντομα θα αναρτηθούν στον χάρτη της ιστοσελίδας μας

Το Κοινωνώ προσβλέπει μέσα από την επαφή των συμμετεχόντων με τον τόπο και με ένα ετερόκλητο κοινό να δημιουργήσει μεταβαλλόμενους οργανικούς χώρους στο περιβάλλον της Τήνου και εν τέλει θέλει να οικοδομήσει έναν κόσμο όπου τα πράγματα συνδέονται ολοένα και περισσότερο μεταξύ τους .

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ: https://www.kinono.gr/opencall.php

Tinosecret

info@tinosecret.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email