Background Image

Film Seed Festival by Hypercomf

Σπόροι, χωράφια, ταινίες και οικολογία. Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις αγροτικές περιοχές με τη βοήθεια της τεχνολογίας; Η έξυπνη γεωργία πρωταγωνιστεί στο υπαίθριο οικολογικό κινηματογραφικό φεστιβάλ Film Seed Festival στην Τήνο.

15-17 Οκτωβρίου στην Τήνο: το πρώτο Film Seed Festival, ένα πειραματικό, υπαίθριο φεστιβάλ κινηματογράφου, τροφοδοτούμενο από την καλλιέργεια του χωραφιού που το φιλοξενεί, βάζει τους πρώτους «σπόρους». Μπορεί η μικρής κλίμακας αγροτική πρακτική να επωφεληθεί από τη χρήση νέων τεχνολογιών, τακτικών κυκλικής οικονομίας και μεθόδων πολιτιστικής ενεργοποίησης της γης; Επανορθώνοντας το παρόν, δημιουργούμε το μέλλον. Στο πλαίσιο του προγράμματος S+T+ARTS, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Στέγη μαζί με την καλλιτεχνική ομάδα Hypercomf διερευνούν το πεδίο της έξυπνης γεωργίας και απαντούν στο πώς μπορούμε, μέσα από τη χρήση της τεχνολογίας, να βελτιώσουμε αγροτικές περιοχές και να τις καταστήσουμε πρότυπα βιωσιμότητας και ευημερίας.

H προετοιμασία του φεστιβάλ ξεκίνησε ουσιαστικά την άνοιξη του 2022 με τις προετοιμασίες καλλιέργειας φυστικιών Arachis Hypogea σε χωράφι ενός στρέμματος στην Τήνο. Η διαδικασία ανάπτυξης της καλλιέργειας υποστηρίχθηκε από «έξυπνη» αγροτική τεχνολογία για την βέλτιστη διαχείριση του νερού – ενός σπάνιου και πολύτιμου πόρου του νησιού. Μετατρεπόμενη σε βιοντίζελ, η μισή συγκομιδή φιστικιών χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για το φεστιβάλ. Το άλλο μισό μαγειρεύεται για να παρέχει θρεπτικά σνακ για το κοινό.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες, αδιαμεσολάβητες σχέσεις με τους τόπους όπου καλλιεργούνται τα αγαθά, μαζί με τις αγροτικές κοινότητες που τα παράγουν; H τεχνογνωσία του πρωτότυπου κινηματογραφικού φεστιβάλ είναι στη διάθεση κάθε καλλιεργητή που θα θελήσει να κάνει ένα τέτοιο φεστιβάλ στο χωράφι του, καθώς το Film Seed Festival επιθυμεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα για τις μικρές αγροτικές κοινότητες ώστε να δημιουργήσουν τις δικές τους στρατηγικές πολιτιστικής, οικολογικής και οικονομικής ανθεκτικότητας. Οι ταινίες του φεστιβάλ αντανακλούν τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων από μικρές αγροτικές κοινότητες και τις προκλήσεις τους – είτε αντιμετωπίζουν τον παραλογισμό της μαζικής αγροτικής οικονομίας (Λάχανα, Πατάτες και Άλλα Δαιμόνια του Șerban Georgescu, Ρουμανία), είτε επινοούν νέες «πατέντες» για να κάνουν τα προϊόντα τους πιο βιώσιμα (Σαλιγκάρια του Grzegorz Szczepaniak, Πολωνία), είτε διεκδικούν τη γη τους σε μετα-αποκαλυπτικές συνθήκες (Οι Μπάμπουσκες του Τσερνόμπιλ των Holly Morris και Anne Bogart, ΗΠΑ). Γιορτάζοντας την ανθεκτικότητα της φύσης και των μικρών αγροτικών κοινοτήτων (Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες της Μαριάννας Οικονόμου, Ελλάδα), οι προβολές αυτών των αφηγηματικών ντοκιμαντέρ πραγματοποιούνται στο ίδιο χωράφι όπου καλλιεργήθηκαν τα φιστίκια: ένα μικρό χωράφι που βρίσκεται ανάμεσα στην περιοχή Λιβάδι, κοντά στο χωριό Κώμη της Τήνου.

Κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του τριήμερου φεστιβάλ από τις 17:30 το απόγευμα, το κοινό μπορεί να συζητήσει το εγχείρημα με τους Hypercomf, να δοκιμάσει σνακ με φυστίκι και να δει τις προβολές.

Film Seed Festival by Hypercomf
Σάββατο 15 – Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022
Κώμη (περιοχή Λιβάδι), Τήνος
Προσέλευση 17.30, έναρξη προβολών 18.30
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες – Πρόσβαση: https://www.hypercomf.com/filmseedfestival


Πρόγραμμα Προβολών

Σάββατο 15/10
Λάχανα, Πατάτες και Άλλα Δαιμόνια (Ρουμανία 2016, 60’) του Șerban Georgescu
Σαλιγκάρια (Πολωνία 2015, 30’) του Grzegorz Szczepaniak
Κυριακή 16/10
Οι Μπάμπουσκες του Τσερνόμπιλ (ΗΠΑ 2015, 70’) των Holly Morris και Anne Bogart
Δευτέρα 17/10
Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες (Greece 2019, 73’) της Μαριάννας Οικονόμου
*Όλες οι ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους στα ελληνικά
*Οι προβολές θα λάβουν χώρα σε υπαίθρια τοποθεσία.

Το Film Seed Festival αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής φιλοξενίας S+T+ARTS σε ανάθεση της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και σε συνεργασία με την Agenso, μια καινοτόμο εταιρεία για τη γεωργία και το περιβάλλον και τον τεχνοβλαστό ACT4ENERGY του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Σύλληψη/Επιμέλεια φεστιβάλ: Hypercomf
Συντονισμός Παραγωγής: Ελένη Μιχαηλίδη
Ανάθεση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Σε συνεργασία με:
AGENSO – Agricultural and Environmental Solutions
ACT4ENERGY – Democritus University of Thrace Spin-off
Στο πλαίσιο: Περιφερειακών Κέντρων S+T+ARTS-Επιδιορθώνοντας το Παρόν. Μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΠΡΟΣΒΑΣΗ
Οι προβολές του Film Seed Festival 2022 θα γίνουν στο χωράφι που καλλιεργήθηκε στην τοποθεσία “Γωνιά” στην περιοχή Λειβάδι κοντά στο χωριό της Κώμης στην Τήνο. Η πρόσβαση γίνεται με αμάξι ακολουθώντας τον δρόμο που συνδέει την Κώμη με τον όρμο της Κολυμπήθρας. Η στάθμευση γίνεται στον αμαξωτό και η συνέχεια της διαδρομής γίνεται με τα πόδια ακολουθώντας ομαλό αγροτικό δρόμο 250 μέτρα που καταλήγει στο χωράφι που γίνονται οι προβολές.

ΠΡIN ΞΕΚΙΝΗΣΕΤΕ
Η προσέλευση γίνεται από τις 17:30 με το φως της ημέρας, οι προβολές ξεκινάνε στις 18:30 με τη δύση του ηλίου, μετά τη δύση ο χώρος του σινεμά φωτίζεται με τη χρήση ηλιακής ενέργειας και βιοκαυσίμου από φιστίκια.
Για την αναχώρηση σας από το χώρο θα χρειαστείτε ένα φακό ή ένα κινητό με φακό σε σημεία της διαδρομής.
Συνιστάται να φοράτε ζεστά ρούχα υπολογίζοντας πως το βράδυ η θερμοκρασία στην εξοχή έχει αισθητή διαφορά από τη θερμοκρασία στη πόλη η στα χωριά.

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email