Background Image

Head & Hand / Καιρός – Κυριακή Κώστα

4.8 -19.9.2021
Επιμέλεια: Σοφία Ελίζα Μπουράτση
Βοηθός συντονισμού: Ειρήνη Μαλλιάρη

Συνδιοργάνωση
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Σύλλογος Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος»

Σε συνεργασία με το Δήμο Τήνου

Με το Head & Hand, a series (2013-…) η Κύπρια εικαστικός Κυριακή Κώστα θέτει το ερώτημα των «κοινών», μέσω μίας αισθητικής προσέγγισης της σχέσης των ανθρώπων με τον τόπο τους. Προσκαλεί κατοίκους του νησιού τής Τήνου να επισημάνουν σημεία που χρήζουν αποκατάστασης ή φροντίδας και στη συνέχεια μαστόρους να τα επιδιορθώσουν με πυξίδα την δική τους αισθητική αντιμετώπιση που, σε αντίθεση με την τέχνη και τη φιλοσοφία, συνδέεται με τη λειτουργικότητα.

Τα καλλιτεχνικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα της Κυριακής Κώστα άπτονται των τελετουργιών και των τοπογραφιών της καθημερινότητας. Στη δουλειά της επιλέγει μία συμμετοχική πρακτική, η οποία προτείνει το περπάτημα ως τρόπο προσέγγισης του τόπου και την αφήγηση ως συλλογική πολυφωνική βάση για την σύμπραξη και τη φροντίδα των κοινών. Tο Head & Hand / Καιρός αφορά επίσης και την πλέον επείγουσα οικολογική προσέγγιση του κόσμου. Υλοποιείται με σχεδόν αόρατο τρόπο, ανακυκλώνοντας και επιδιορθώνοντας μικρές λεπτομέρειες σε διάφορα σημεία. Δημιουργεί έτσι μία διακριτική τοπογραφία της φροντίδας.

Οι σημαίες που σηματοδοτούν αυτήν την διαδρομή (Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στη Χώρα, Χάνι Κυρα-Ξένης, Τριπόταμος, Κτικάδος, Εξώμβουργο)* είναι εμπνευσμένες από την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και αποτελούνται από ανακυκλωμένα προϊόντα του τουρισμού (σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντηλα των ξενοδοχείων του νησιού). Ενώ ο Τριπόταμος επιλέχθηκε ως φόρος τιμής στον Κορνήλιο Καστοριάδη, ο οποίος περνούσε εκεί τα καλοκαίρια του, οι υπόλοιπες διαδρομές προέκυψαν γύρω από τα διαχρονικά μονοπάτια της περιοχής μέσα από τις συναντήσεις τής εικαστικού και της επιμελήτριας με ντόπιους.

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο χώρο του Συλλόγου Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος» είναι αποτέλεσμα της νοερής σύνδεσης της Κυριακής Κώστα με το νησί πριν έρθει, όπου μελέτησε τα δελτία καιρού και τον κυρίαρχο ρόλο που παίζει ο αέρας στην καθημερινή ζωή του τόπου. Μέσω ενός διανοητικού παιχνιδιού όμως, η έννοια του Καιρού ξεγλιστράει προς την φιλοσοφική της σημασία ως «κατάλληλος χρόνος» ή «αρμόζουσα στιγμή» που, εφόσον μας ξεφύγει, δεν επιστρέφει. Το παρόν τού τόπου και η χρονικότητα της καθημερινότητας των μαστόρων, των κατοίκων και των επισκεπτών του, γίνονται λοιπόν το ενεργό κέντρο του εγχειρήματος.

Ώρες λειτουργίας έκθεσης στον Σύλλογο Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος» : Πέμπτη έως Δευτέρα 7-10 μ.μ.

Παράλληλο πρόγραμμα (εργαστήρια και ομιλίες στο πλαίσιο του προγράμματος του Ι.ΤΗ.Π. «Νοοτρόφος Τήνος»): 15-19/9/2021

Περισσότερες πληροφορίες
www.itip.gr
info@itip.gr
www.kyriakicosta.com
@head_and_hand_series

Συνδιοργάνωση
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Σύλλογος Τριποταμιανών και Σμπεραδιανών «Ο Κάβος»

Σε συνεργασία με το Δήμο Τήνου

Με την υποστήριξη:
i-Portunus
Supporting Creative Mobility (European Commission)

Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κύπρου

Ένωση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Τήνου

Τοπική Κοινότητα Κτικάδου

 

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email