Background Image

ΝΟΟΤΡΟΦΟΣ ΤΗΝΟΣ / Tinos Think Tank

ΝΟΟΤΡΟΦΟΣ ΤΗΝΟΣ / Tinos Think Tank
Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημοκρατία
Δρ. Γιώργος Κοτρώτσιος
Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 8 μ.μ.

Το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού σας προσκαλεί στην διάλεξη του δρ. Γιώργου Κοτρώτσιου, με θέμα: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημοκρατία», απόψε, Τετάρτη 22 Μαΐου, στις 8 μ.μ.

Ο ομιλητής αφιέρωσε την επαγγελματική του ζωή στη δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής αξίας μέσω της τεχνολογίας υψηλών προδιαγραφών, και την προετοιμασία νέων έργων που σχετίζονται με την τεχνολογική καινοτομία. Είναι λοιπόν ο πλέον ειδικός να μας παρουσιάσει τις συνέπειες της Τεχνητής Νοημοσύνης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και τελικά την επιρροή της πάνω στα σύγχρονα Δημοκρατικά πολιτεύματα.

Με την διάλεξη αυτή το Ίδρυμά μας επανεκκινεί τον θεσμό «Νοοτρόφος Τήνος» που ξεκίνησε το 2019 και χάρη στον οποίο σπουδαίοι διεθνείς ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν στο κοινό της Τήνου σημαντικά θέματα της διεθνούς πολιτικής, των ενδοοικογενειακών σχέσεων αλλά και του τρόπου δόμησης στην Τήνο, ανά τους αιώνες, μεταδίδοντας τις γνώσεις τους με προσιτό στο ευρύ κοινό τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες: https://itip.gr/nootrofos-tinos

Τεχνητή Νοημοσύνη και Δημοκρατία

Πολλά άρθρα έχουν γραφτεί γύρω από τον ρόλο της Cambridge Analytica στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για το Brexit: υποθέσεις ή πραγματικότητα, εναπόκειται στους δικαστές να αποφασίσουν. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι σήμερα είναι τεχνικά δυνατό να συλλεχθούν τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να επιτραπεί στους αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης να διαταράξουν το δημοκρατικό σύστημα.

Ο ρυθμός με τον οποίο εμφανίζονται τέτοιου είδους τεχνολογικά εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης γίνεται κατακλυσμιαίος. Μήπως λοιπόν, αυτοί οι συνεχώς ισχυρότεροι αλγόριθμοι, χρησιμοποιώντας όλο και μεγαλύτερες μάζες δεδομένων, έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη αναστάτωση, από αυτή που βίωσαν την τελευταία δεκαετία οι οικονομίες, η κοινωνία μας και ακόμη περισσότερο οι δημοκρατίες μας;

Λίγα λόγια για τον Δρ. Γιώργο Κοτρώτσιο, μέλος της Ελβετικής Ακαδημίας Επιστημών Τεχνολογίας (SATW).

Ο Δρ. Κοτρώτσιος αφιέρωσε την επαγγελματική του ζωή στη δημιουργία οικονομικής και κοινωνικής αξίας μέσω της τεχνολογίας υψηλών προδιαγραφών. Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του CSEM, ενός σημαντικού ελβετικού κέντρου έρευνας και καινοτομίας στη μικροηλεκτρονική και τα έξυπνα ψηφιακά συστήματα (2010-2022). Πριν από αυτό είχε βασικό διοικητικό ρόλο στον ίδιο οργανισμό. Από τον Φεβρουάριο του 2023, ασχολείται με την προετοιμασία νέων έργων που σχετίζονται με την τεχνολογική καινοτομία, μεταξύ άλλων ως σύμβουλος τεχνολογίας σε τρεις νεοφυείς ιατρικές επιχειρήσεις.

Είναι (και ήταν) μέλος σε διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, όπως την Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή του IDIAP (www.idiap.ch / Ερευνητικό κέντρο για ΤΝ και ρομποτική), το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οργανισμών Έρευνας και Τεχνολογίας, EARTO η την ομάδα δράσης για τη δημιουργία του Open Quantum Institute, που λειτουργεί σήμερα στο CERN, στη Γενεύη.

Δημοσίευσε πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και συνέδρια, ήταν μέλος της επιστημονικής επιτροπής πολυάριθμων συνεδρίων και διετέλεσε εμπειρογνώμονας σε εθνικά και διεθνή έργα Ε&Α. Έχει συγγράψει δύο μονογραφίες με τίτλο “Δεδομένα, νέες τεχνολογίες και παγκόσμιες ανισορροπίες” και “Κοινωνικές τάξεις και πολιτική τάξη στην εποχή των δεδομένων”. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύτηκαν σε μεγάλες ελβετικές εφημερίδες (“Le Temps” και “Agefi”).

Τι είναι ο κύκλος διαλέξεων: ΝΟΟΤΡΟΦΟΣ ΤΗΝΟΣ / Tinos Think Tank

Κάτοικοι της Τήνου, φιλοξενούμενοι στο νησί ή παραθεριστές του με εξειδίκευση σε τομείς των Τεχνών και των Επιστημών, δίνουν διαλέξεις ανοικτές στο ευρύ κοινό, προσκεκλημένοι του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού.

Ο θεσμός ξεκίνησε το 2019 και χάρη σε αυτήν την πρωτοβουλία, σπουδαίοι διεθνείς ειδικοί επιστήμονες παρουσίασαν στο κοινό της Τήνου σημαντικά θέματα της διεθνούς πολιτικής, των ενδοοικογενειακών σχέσεων αλλά και του τρόπου δόμησης στην Τήνο. Σκοπός μας είναι οι ομιλητές να μεταδίδουν τις γνώσεις τους και να ενημερώνουν το κοινό της Τήνου με προσιτό τρόπο.


Οργάνωση: Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
Ευγενική υποστήριξη: Ανδρούλα Καμινάρα
Χώρος: Μέγαρο Ι.ΤΗ.Π.
Είσοδος Ελεύθερη

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email