Background Image

Tinos World Music Festival 2023

Το Tinos World Music Festival 2023 παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά τον κύκλο μουσικής δημιουργίας με τον τίτλο «Μετασχηματισμοί», που έχει σκοπό να διερευνήσει τη σχέση των διάφορων εκφάνσεων του λαϊκού μουσικού πολιτισμού με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία.
Το Tinos World Music Festival εγκαινιάστηκε το 2013 στο νησί της Τήνου και συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και το Δημιουργικό Μουσικό Νησί. Έχει φιλοξενήσει πάνω από 100 μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό και το έχουν παρακολουθήσει εκατοντάδες θεατές από διάφορα μέρη του κόσμου. Καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ είναι η Μάρθα Μαυροειδή.
Με τον κύκλο εκδηλώσεων «Μετασχηματισμοί» το φεστιβάλ στοχεύει να αναδείξει τη νέα μουσική κοινότητα που αναπτύσσεται γύρω από τις παραδοσιακές μουσικές της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου και που αναζητά νέους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Δεξιοτέχνες παραδοσιακών οργάνων που εξελίσσουν τις τεχνικές των οργάνων τους, μετασχηματίζουν τα παραδοσιακά μουσικά ιδιώματα δημιουργώντας νέα μουσικά είδη, σφραγίζοντας το αποτέλεσμα ο καθένας με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική του ταυτότητα. Οι μουσικοί αυτής της κοινότητας σπάνια έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε έναν θεσμό αφιερωμένο σε αυτά τα είδη. Ο κύκλος «Μετασχηματισμοί» αποτελείται από τρεις διαφορετικές εκδόσεις του φεστιβάλ (Μετασχηματισμοί Ι, ΙΙ, ΙΙΙ), σε τρεις διαδοχικές χρονιές (2022, 2023, 2024) και περιλαμβάνει συναυλίες και εκπαιδευτικές δράσεις σε διάφορες τοποθεσίες της Τήνου. Στόχος του τριετούς κύκλου είναι να αποτελέσει μία πλατφόρμα στην οποία νέες μουσικές τάσεις θα συνομιλήσουν μεταξύ τους μέσα από μουσικές συμπράξεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αλλά και θα συναντηθούν με ένα ευρύ κοινό, δημιουργώντας ένα μουσικό δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει τόσο την τοπική κοινωνία της Τήνου και των κοντινών νησιών όσο και ένα διαρκώς αυξανόμενο κοινό από άλλα μέρη της Ελλάδας και από το εξωτερικό.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα
Το Tinos World Music Festival διοργανώνει για τρίτη χρονιά δύο εκπαιδευτικά προγράμματα με δύο σπουδαίους μουσικούς. Ένα εργαστήριο για το μπουζούκι με τον Φώτη Βεργόπουλο, έναν από τους σημαντικότερους δεξιοτέχνες της γενιάς του, και ένα εργαστήριο για το Αρμένικο τραγούδι με την Shushan Kerovpyan, μια εξαιρετική μουσικό που προέρχεται από Αρμένικη μουσική οικογένεια. Τα εργαστήρια θα διεξαχθούν στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού το Σάββατο 4 Νοεμβρίου και ώρα 12:30 – 14:30.

Η συμμετοχή στα εργαστήρια είναι δωρεάν.

Δήλωση συμμετοχής: contact@tinosworldmusicfestival.com

 

TINOS WORLD MUSIC FESTIVAL 2023 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

20:00 / Μουσαφεράτ: Ελευθερία Δαουλτζή | Γιάννης Ριζόπουλος| Κώστας Τσαρούχης
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Οι Μουσαφεράτ παρουσιάζουν ένα μουσικό ταξίδι σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου αλλά και νέες συνθέσεις που έχουν βασιστεί σε αυτές τις πανάρχαιες μουσικές παραδόσεις με νέες προσεγγίσεις και αυτοσχεδιαστική διάθεση. Το όνομα τους είναι εμπνευσμένο από τον τίτλο του βιβλίου του πατρινού συγγραφέα Βασίλη Λαδά, και στα Φαρσί σημαίνει “ταξίδι”. Μουσαφερίμ είναι οι ταξιδιώτες, οι επισκέπτες.
Ελευθερία Δαουλτζή: κανονάκι
Γιάννης Ριζόπουλος: κρουστά
Κώστας Τσαρούχης: ούτι

21:00 / Μάνος Αχαλινωτόπουλος | Μάρθα Μαυροειδή
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Ο κορυφαίος δεξιοτέχνης του κλαρίνου Μάνος Αχαλινωτόπουλος μοιράζεται τη σκηνή του Tinos World Music Festival με τη Μάρθα Μαυροειδή, τον Γιάννη Παπαδόπουλο, τον Γιώργο Βεντουρή και τον Βαγγέλη Καρίπη, σε μια συναυλία με συνθέσεις από τον δίσκο «Υάκινθος» –που φέτος κλείνει 25 χρόνια από την κυκλοφορία του– αλλά και νέες συνθέσεις που ψάχνουν την θέση της παραδοσιακής μουσικής στο σήμερα.
Μάνος Αχαλινωτόπουλος: κλαρίνο
Μάρθα Μαυροειδή: ηλεκτρική λάφτα, φωνή
Γιάννης Παπαδόπουλος: πιάνο
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

20:00/ Ταξιάρχης Γεωργούλης | Νικόλας Παλαιολόγος | Βαγγέλης Καρίπης
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Δύο Έλληνες δεξιοτέχνες του ουτιού συμπράττουν σε μια μοναδική συναυλία, η οποία στόχο έχει να αναδείξει τις δυνατότητες του οργάνου αλλά και τη συνάφειά του με άλλα έγχορδα της Ανατολικής Μεσογείου όπως το ραμπάμπ και το σάζι. Ο Ταξιάρχης Γεωργούλης και ο Νικόλας Παλαιολόγος συναντούν τον Βαγγέλη Καρίπη στα κρουστά, σε ένα πρόγραμμα που περιέχει δικές τους συνθέσεις αλλά και παραδοσιακά κομμάτια από τον ελλαδικό, τουρκικό και αραβικό χώρο.
Ταξιάρχης Γεωργούλης: ούτι
Νικόλας Παλαιολόγος: ούτι, ραμπάμπ, σάζι
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά

21:00/ Μανώλης Χριστοδούλου Quintet
Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Το κουιντέτο δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ήταν ουσιαστικά η αφορμή για δημιουργία σε μια σκοτεινή περίοδο για την ανθρωπότητα. Τα μέλη του τα ενώνει η κοινή αγάπη για τις παραδόσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Στις συνθέσεις υπάρχουν επίσης σαφείς επιρροές και στοιχεία της δυτικής μουσικής και αρμονίας. Αποτέλεσμα των ηχογραφήσεων και των πρώτων συνθέσεων του κουιντέτου, είναι η πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με μουσικές, που αποτελούν μια ξεχωριστή ιστορία την οποία ο κάθε ακροατής μπορεί να φανταστεί διαφορετικά. Η έλλειψη του στίχου δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να πλάσει μια δική του ιστορία ακούγοντας το κάθε κομμάτι.
Μανώλης Χριστοδούλου: κανονάκι
Νίκος Κόχιλας: βιολί
Πτολεμαίος Αρμάος: κιθάρα
Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο
Βαγγέλης Καρίπης: κρουστά

ΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

18:00/ Γιώργος Παπαϊωάννου | Νίκος Παπαϊωάννου
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Πύργος, Τήνος

O Γιώργος Παπαϊωάννου (βιολί, βιόλα και λάφτα) και ο Νίκος Παπαϊωάννου (τσέλο και λάφτα), θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα από δικές τους κυρίως συνθέσεις αλλά και έργα άλλων συνθετών που τους έχουν εμπνεύσει, με βασικό άξονα τις τροπικές μουσικές παραδόσεις της περιοχής της Μεσογείου.
Γιώργος Παπαϊωάννου: βιολί, βιόλα, λάφτα
Νίκος Παπαϊωάννου: τσέλο, λάφτα
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη

19:00/ Φώτης Βεργόπουλος | Shushan Kerovpyan | «Από την Ελλάδα ως την Αρμενία»
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, Πύργος, Τήνος

Ένα εξάχορδο μπουζούκι, ένα κοντραμπάσο και δύο φωνές μας παρασύρουν σε ένα ταξίδι μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας, με μερικές ενδιαφέρουσες παρακάμψεις, σε άλλα γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Η μίνιμαλ ενορχήστρωση του σχήματος συμβάλλει σε μια αυθεντική προσέγγιση αυτών των ρεπερτορίων, πάντα μέσα από μια σύγχρονη οπτική.
Φώτης Βεργόπουλος: μπουζούκι, φωνή
Shushan Kerovpyan: κοντραμπάσο, φωνή
H είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Διοργάνωση Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, Δημιουργικό Μουσικό Νησί

Συνδιοργάνωση Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς

Με την οικονομική υποστήριξη και υπό την αιγίδα Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

Δωρεά ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ

Χορηγός μεταφορών Fast Ferries

Καλλιτεχνική́ διεύθυνση Μάρθα Μαυροειδή

TWMF

Website https://tinosworldmusicfestival.com

Tinosecret

info@tinosecret.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email