Background Image

Ballades des quatre saisons

Αισθησιακή, ποιητική και φυσική, μερικές φορές μελαγχολική, αλλά και ελπιδοφόρα, θλιμμένη και χαρούμενη ταυτόχρονα- πολλά χαρακτηριστικά έρχονται στο μυαλό για να περιγράψουν τη μουσική της artemis*και όμως είναι δύσκολο να βρεθεί ένας κοινός παρονομαστής. Η μουσική της μπορεί στην αρχή να φαίνεται μονότονη, διαφορετική από ό,τι ίσως έχουμε συνηθίσει, αλλά ξαφνικά κάτι αλλάζει μέσα μας όταν ακούμε τα τραγούδια της. Οι στίχοι είναι γαλλικοί, επειδή η καλλιτέχνης κατάγεται από τη μητρόπολη του Παρισιού, την οποία όμως εγκαταλείπει γρήγορα -οδηγούμενη από την επιθυμία για φύση, περιπέτεια, αγάπη και λαχτάρα για ζωή.
Ο κόσμος της artemis* είναι ο κόσμος έξω.

Έρχεται στο Λιχτενστάιν πολύ νέα και πραγματοποιεί το όνειρό της ως εικαστικός καλλιτέχνης. Αυτός ο δρόμος δεν ήταν πάντα εύκολος, αλλά οι εμπειρίες της ήταν η κινητήριος δύναμη πίσω από την τέχνη της. Ξεκίνησε νωρίς ως chansonnière, στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών συνέθεσε τα πρώτα της τραγούδια στην κιθάρα της, η οποία θα τη συνόδευε παντού από τότε. Πέρυσι, η artemis* εκπλήρωσε ένα προσωπικό της όνειρο και ηχογράφησε ένα CD με τη μουσική της μαζί με άλλους μουσικούς στα Little Big Beat Studios στο Eschen. Μετά από εντατικές προετοιμασίες το περασμένο καλοκαίρι, οι ηχογραφήσεις στο στούντιο μπόρεσαν να ολοκληρωθούν γρηγορότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν. Υπεύθυνοι γι’ αυτό ήταν οι μουσικοί της Karl Gassner, Moritz Huemer, Gary Islitzer, Gero Pitlok, Martin Real, Jean-Jacques Mengou Tata και Larry Woodley, καθώς και οι εγγονές της Lorena Vonbun, Lucinda και Rosalie Megnou Tata.

Η ζωή της artemis* μπορεί να παρακολουθηθεί σαν ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα ενός ανέμελου ανθρώπου που παρέμεινε πάντα νέος. Ακόμη και η οικογένειά της, το μεγαλύτερο δώρο για την καλλιτέχνη, δεν την εμπόδισε να ακολουθήσει το κάλεσμα του κόσμου.

Η Anne Demanet ανακάλυψε την Τήνο, όπου αναγεννήθηκε ως artemis* και εδώ δημιουργεί ακόμα περισσότερο. Είτε πρόκειται για ταπισερί, είτε για κείμενο ή μουσική, είτε για τη συμμετοχή της στη χαρά της ζωής. Ο έρωτας, η ευτυχία, η ομορφιά της φύσης ή τα ίδια της τα παιδιά από τη μια πλευρά, ο πόλεμος, η δυστυχία, η θλίψη ή η απουσία του πατέρα της από την άλλη. Τα τραγούδια της artemis* μιλούν για την ελπίδα και την αμφιβολία, μιλούν για την καθημερινότητά της, για τις εμπειρίες και τις σκέψεις που την συγκινούν, και αφήνουν εξίσου τους ακροατές της να βυθιστούν για μια στιγμή σε αυτά τα συναισθήματα.

Η παράσταση που δίνει μαζί με τους μουσικούς της στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τήνου σημαίνει πολλά γι’ αυτήν. Η μουσική της είναι ταυτόχρονα παρελθόν και παρόν. Τη δεκαετία του 1970, ενθουσίασε για πρώτη φορά το κοινό στο Λιχτενστάιν με τη βαθιά, μελαγχολική φωνή της, συνοδευόμενη μόνο από την κιθάρα της. Ένας κατ’ εξοχήν παγκόσμιος καλλιτέχνης. Εκτός από 15 μπαλάντες τραγουδισμένες από την ίδια την καλλιτέχνη, το ηχογραφημένο CD περιλαμβάνει επίσης το “Άσμα Ασμάτων”, μια ερμηνεία του Άσματος του Σολομώντα από την Παλαιά Διαθήκη, τραγουδισμένη από τη Rosalie Megnou Tata και τον Gero Pitlok. Η ίδια η artemis* συνέθεσε τις μελωδίες όλων των τραγουδιών της που θα ακουστούν στο ΙΤΗΠ, και οι ενορχηστρώσεις που επεξεργάστηκε με τους συγγενείς μουσικούς συνεργάτες της πρώτης ώρας, τον Karl Gassner και τον Gero Pitlok, ολοκληρώνουν τον μουσικό πυρήνα της έμπνευσής της- τον διακοσμούν, όπως ακριβώς κοχύλια και πέτρες στολίζουν τις ελληνικές ή γαλλικές παραλίες. Όλα τα τραγούδια είναι εμποτισμένα με βαθιά και έντονα συναισθήματα. Συναισθήματα που συνοδεύουν την artemis* από τα παιδικά της χρόνια και δημιουργήθηκαν για να τα μοιραστεί με τους ακροατές της.

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email