Background Image

Σώχος Λάζαρος, γλύπτης

Λάζαρος Σώχος, “Ο γλύπτης του έφιππου ανδριάντα του Κολοκοτρώνη”
(1862 – 1911)

Ακόμη ένας πολύ σημαντικός Τηνιακός γλύπτης, γεννημένος στα Υστέρνια, το έτος 1862. Έζησε σε μικρή ηλικία στην Κων/πολη, όπου εργαζόταν στο εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής του θείου του, ενώ παρακολούθησε μαθήματα στην καλλιτεχνική σχολή του Γάλλου Guillement.

Ως έφηβος φοιτά στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πολυτεχνείου Αθηνών. Ένας από τους καθηγητές του είναι ο επίσης Τήνιος εξαίρετος ζωγράφος Νικηφόρος Λύτρας.

Mε την οικονομική υποστήριξη της Θηρεσίας Zαρίφη – Bλαστού και του Iδρύματος Ευαγγελιστρίας Tήνου πηγαίνει στο Παρίσι, όπου ολοκληρώνει τις σπουδές του αρχικά στην Ecole des Arts decoratifs και μετά στην Ecole de Beaux Arts.

Μετά την αποφοίτησή του ιδρύει εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής στο Παρίσι συγκεντρώνοντας εκεί καλλιτέχνες απ’ όλη την Ευρώπη. Ιδεαλιστής και υπέρμαχος της Εθνικής Ιδέας συντελεί όχι μόνο στην ανάπτυξη του φιλελληνισμού στη Γαλλία, αλλά συγκροτεί ομάδα εθελοντών από Φιλέλληνες και Έλληνες σπουδαστές για να λάβουν μέρος στη μάχη του Δομοκού το 1897 εναντίον των Τούρκων.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πλειοψηφία των θεμάτων που επιλέγει να φιλοτεχνήσει έχει ως αφετηρία την ελληνική φύση και ιστορία.

Το 1901, ύστερα από πρόσκληση της Αρχαιολογικής Εταιρείας, ο Λάζαρος Σώχος αναλαμβάνει τη συγκόλληση γλυπτών στην Ολυμπία, ενώ το 1902 του ανατίθεται η αναστήλωση του Λέοντα της Xαιρωνείας.

Ο ανδριάντας του Κολοκοτρώνη δουλεύτηκε αρχικά στο Παρίσι ενώ έλαβε το χρυσό βραβείο στη διεθνή έκθεση, που έλαβε χώρα εκεί το 1900. Ένα χρόνο μετά, το έργο χυτεύθηκε σε ορείχαλκο σε δύο σώματα και στήθηκε το ένα στο Ναύπλιο, όπου βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της πόλης μέχρι σήμερα, ενώ το άλλο έξω από την παλαιά Βουλή των Αθηνών.

Μία ανίατη ασθένεια του στερεί τη ζωή το 1911 σε ηλικία 49 ετών. Το έργο του όμως διαπερνά αγέρωχα και επιβλητικά τους αιώνες, όπως και το βλέμμα του Θ.Κολοκοτρώνη που αποτυπώνεται στον ανδριάντα του, στην εξαίρετη στιγμή της καλλιτεχνικής δημιουργίας του μεγάλου γλύπτη.

Tinosecret

info@tinosecret.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email