Background Image

Γεώργιος Βιτάλης, γλύπτης

Ο Γεώργιος Βιτάλης γεννήθηκε στα Υστέρνια της Τήνου το 1840. Μετά την αποφοίτησή του από το τετρατάξιο τότε Γυμνάσιο, ακολουθεί τον πατέρα του στη Σμύρνη με σκοπό να τον βοηθήσει στις αρχιτεκτονικές εργασίες που ασκούσε εκεί.

Σύντομα αντιλαμβάνεται ότι ο ίδιος θέλει να χαράξει ένα δρόμο διαφορετικό. Φτάνει κρυφά στην Αθήνα και μοιράζει τις μέρες του ανάμεσα στο εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής των θείων του, Αδελφών Φυτάλη, και στο Πολυτεχνείο.

Αποφοιτά από το Πολυτεχνείο Αθηνών, και το 1862, με υποτροφία που του παρείχε η Βασίλισσα Αμαλία, ξεκινά τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου. Εκεί πρωτεύει και ο Βασιλιάς Λουδοβίκος του προτείνει την έδρα του καθηγητή των Καλών Τεχνών στην Ακαδημία του Μονάχου. Για ακόμη μια φορά, εκείνος έχει μεγαλύτερα σχέδια. Οι τίτλοι φαντάζουν μικροί μπροστά στον εξευγενισμό του ανθρώπου μέσω της τέχνης. Επιστρέφει στην Ελλάδα και ιδρύει εργαστήριο μαρμαρογλυπτικής στη Σύρο, κοσμώντας την Ερμούπολη με πολυάριθμα γλυπτά, ανδριάντες, προτομές.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Χαρίλαος Τρικούπης, θεωρεί απαραίτητη τη γνώμη αλλά και τη συμβο(υ)λή του για την καλλιτεχνική ανάπτυξη της Αθήνας.

Χαρακτηριστικό και ζωντανό παράδειγμα της συνεισφοράς του, αποτελεί ο ανδριάντας του φιλέλληνα Άγγλου πολιτικού, Γλάδστωνα, που βρίσκεται στον περίβολο του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για τον σκοπό αυτό ο Γ.Βιτάλης επισκέπτεται για τρεις μήνες την Αγγλία. Ο ‘Αγγλος πολιτικός γοητεύεται τόσο πολύ από την προσωπικότητα του Έλληνα γλύπτη, που δεν σταματάει να αλληλογραφεί μαζί του έως το τέλος της ζωής του.

Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Γεώργιος Βιτάλης τα περνά στην Αλεξάνδρεια όπου φιλοτεχνεί τον ανδριάντα του Αβέρωφ. Απεβίωσε το έτος 1901.

Γλυπτά έργα του βρίσκουμε επίσης στο Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου.

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email