Το χωριό Φαλατάδος της Τήνου: “Γραφικός και ξακουστός για το ρακί του …”
O Φαλατάδος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο (μετά τον Πύργο) χωριό της Τήνου.
Από σχετικές ιστορικές αναφορές, φαίνεται ότι το χωριό υπήρχε ήδη από το 1400 µ.Χ. και το όνομά του προέρχεται από κυριώνυμο (οικογένεια Βαλατά) ή από τη λέξη φάλακα (= οχύρωμα, παρατηρητήριο).
Στη γραφική πλατεία του χωριού, θα συναντήσετε τον επιβλητικό ναό του Αγίου Ιωάννη-Αγίας Τριάδας (1901) με τρούλο 18μ και εικόνες του 17ου αιώνα. Βασικές ασχολίες των κατοίκων του Φαλατάδου υπήρξαν η βυρσοδεψία και η παραγωγή και επεξεργασία του μεταξιού. Τα ερειπωμένα πια κτίρια των βιοτεχνιών βρίσκονται, ανατολικά του χωριού, στην περιοχή “Γναφάρια”.
Ο Φαλατάδος είναι ξακουστός για το ρακί του. Στο χωριό λειτουργούν πολλά πατητήρια και αποστακτήρια, ενώ τον Σεπτέμβριο, το Ρακιζιό είναι μεγάλη τοπική γιορτή. Γνωστά και καλής ποιότητας είναι και τα φαλαταδιανά κρασιά.
Στο παλιό δημοτικό σχολείο στεγάζεται το Σπίτι του Σκιτσου.
Ο Φαλατάδος διαθέτει και Εκκλησιαστικό Μουσείο.
Οι γύρω περιοχές “Ψαλίδι” και “Κακιά Σκάλα” ξεχωρίζουν για την άγρια φυσική ομορφιά τους και προσφέρονται για εξερεύνηση.
Πρόσβαση
Απέχει 11χλμ από τη Χώρα. Ακολουθείτε το παλιό οδικό δίκτυο (ξεκινώντας από τη Λ. Ζαννάκη Αλαβάνου) και φτάνοντας στον Μπερδεμιάρο στρίβετε αριστερά και συνεχίζετε μέχρι τη Μέση όπου στρίβετε για Φαλατάδο.