Background Image

Μουσείο Κώστα Τσόκλη

Κάμπος, Τήνος
Call us anytime +30 22830 51009
21/5 - 30/9, Καθημερινά 10:00-13:30 και 18:00–21:00, Τρίτη κλειστά
Τον εικαστικό χάρτη του Αιγαίου εμπλουτίζει το μουσείο Κώστα Τσόκλη στην Τήνο.

Το πρώην δημοτικό σχολείο του χωριού Κάμπος της Τήνου που ερημώθηκε από μαθητές, επεκτάθηκε, μετεξελίχθηκε και επαναχρησιμοποιείται ως χώρος που στεγάζει το μουσείο Κώστα Τσόκλη. Το μουσείο, αφιερωμένο στους ανθρώπους της Τήνου, προσαρμόζεται στις νέες μουσειολογικές απαιτήσεις και επιστρέφει τον «χώρο» τον οποίο δανείζεται στη γνώση, επαναπροσδιορισμένο υπό το πρίσμα της καλλιτεχνικής ματιάς.

Τον επισκέπτη του μουσείου υποδέχεται ο Αη-Γιώργης με τον δράκο στον προαύλιο χώρο του, ενώ την αρχιτεκτονική του κτιρίου έχει επιμεληθεί ο Μάνος Περράκης σε απόλυτο συγχρωτισμό με την αισθητική του νησιού. Κυριαρχεί το λευκό και η πέτρα. Tο μουσείο, ο Κώστας Τσόκλης το οραματίστηκε ως πνευματικό παιδί του και σε αυτό θα έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να βλέπουμε το συνεχώς ανανεούμενο έργο του αλλά και αναφορές στο έργο άλλων καλλιτεχνών με τους οποίους ακολούθησε παράλληλες πορείες. Κυρίως όμως, το μουσείο αυτό μπορούμε να το δούμε και ως ένα ιδιό-μορφο βιογραφικό του καλλιτέχνη.

Το εσωτερικό του χωρίζεται σε τρεις ενότητες: Η πρώτη αφορά στην γενιά του ’60, μια γενιά με όραμα που σπάει τα «ελληνικά στεγανά», αναμιγνύει στην τέχνη της προϊόντα της διεθνούς υποκουλτούρας και καταρρίπτει το μύθο της «αμόλυντης», πρωτογενούς δημιουργίας. Οι «άγιοι φίλοι» του Κώστα Τσόκλη, ουσιαστικά είναι η αίθουσα-φόρος τιμής στους ανθρώπους που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο και επηρέασαν τη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη.Ο ενδιάμεσος χώρος που στην ουσία ενώνει την πρώτη αίθουσα με την τρίτη συμπίπτει με ένα είδος «βιο-γραφίας» του καλλιτέχνη γραμμένη στους μακρόστενους τοίχους και συμπληρώνεται και από την προβολή του έργου «ο Οδοιπόρος».Στην τρίτη αίθουσα συναντάμε την «Απρονοησία του Προμηθέα». Η φωτιά που ατέρμονα κατακαίει, η απόγνωση, το κλάμα, ο θάνατος. Βρισκόμαστε στην κόλαση του Δάντη και ωστόσο δεν είμαστε μόνοι μέσα σε αυτή εν τέλει. Πολλαπλασιασμένο το είδωλό μας καθώς και των υπόλοιπων επισκεπτών, μας συντροφεύει σε αυτό το τρομακτικό ταξίδι.Μετά το θάνατο οφείλει ωστόσο να υπάρξει μία σκάλα. Μια σκάλα λοιπόν μας οδηγεί λίγο πιο ψηλά σε μία ακόμη αίθουσα. Ίσως σε αυτήν της υστεροφημίας ή του απόηχου των όσων είδαμε. Σε αυτήν βρίσκουμε αναφορές στη καλλιτεχνική επέμβαση «Αντανακλάσεις» ενώ ακούμε κείμενα του Κώστα Τσόκλη που ταυτόχρονα προβάλλονται.

Σημαντική πρωτοβουλία αποτελεί ο σχεδιασμός και υλοποίηση ενός ειδικού προγράμματος αφής σε συνεργασία με το Μουσείο Αφής και το Φάρο Τυφλών Ελλάδος.

Παράλληλα με τις εκθέσεις, το Μουσείο Κώστα Τσόκλη διοργανώνει πλήθος άλλων δραστηριοτήτων όπως διαλέξεις από ιστορικούς τέχνης, ανθρώπους του πνεύματος, της λογοτεχνίας, του θεάτρου κ.α., όπως και ειδικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς σχετικά με την Τέχνη και την Εκπαίδευση, κινηματογραφικές προβολές στον προαύλιο χώρο του μουσείου με θέμα τη ζωή μεγάλων καλλιτεχνών, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις που παρουσιάζονται στο Θέατρο στον Κουμάρο.

Τέλος η καλλιτεχνική βιβλιοθήκη αλλά και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης αποτελούν πόλο έλξης για παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες.

TSOCLIS MOUSEIO MAP

Password reset link will be sent to your email