ΣΒΟΥΡΑ ΤΗΝΟΣ! Αν κάθεσαι στον πεζόδρομο στο Κουκάκι για καφέ ή μεζέ, σχεδιάζοντας τις καλοκαιρινές σου διακοπές, αρκεί να περιστρέψεις τη ΣΒΟΥΡΑ και μεμιάς θα διακτινιστείς από την Αθήνα στην Κώμη της Τήνου. Κάπως έτσι, η ίδια παρέα φίλων βρέθηκε το 2018 στη γραφική πλατεία του χωριού, γοητεύτηκε και της ξαναέδωσε, μετά από πολλά χρόνια, ζωή. Με αγάπη και αυθεντικότητα δημιούργησε έναν χώρο δεμένο με τον τόπο, ανεπιτήδευτο, για να μεγαλώνουν οι παρέες και να μικραίνουν οι αποστάσεις. Έναν χώρο για να μοιράζεσαι φαγητό, στιγμές και χαμόγελα. Από τότε μέχρι σήμερα η Σβούρα δεν σταμάτησε να περιστρέφεται γύρω από τον αιωνόβιο πλάτανο και να μαζεύει γύρω της παρέες που περνάνε καλά…
Η λογική του μοιράσματος είναι και η βασική φιλοσοφία του μενού. Πιάτα που θα διαλέξεις «για τη μέση». Πιάτα με κυκλαδίτικο χαρακτήρα που συνδυάζουν, στο μεγαλύτερο μέρος, οπωροκηπευτικά διαλεγμένα από τον γειτονικό κάμπο της Κώμης, ντόπιο κρέας και ψάρια «ότι βγάλει η σημερινή ψαριά». Η φρέσκια πρώτη ύλη, η εποχικότητα και η παράδοση αποτελούν τη βάση της κουζίνας που επικεντρώνεται στις τηνιακές – νησιώτικες γεύσεις με δημιουργικές πινελιές όχι για εντυπωσιασμό αλλά για ανάδειξη της ποιοτικής πρώτης ύλης. Παλιές ξεχασμένες συνταγές (Φρέσκα σκορδολάζανα με αγκινάρα από τη Μήλο, Τηγανητοί γίγαντες από τη Δονούσα, Μπακαλιάρος ξαλμυριστός από τη Σαντορίνη), πιάτα που με τα χρόνια καθιερώθηκαν και προσδιορίζουν τη Σβούρα (Λουκουμάδες αλμυροί με Αθούρι Ευβοίας και σουσάμι, Τσιπς κολοκυθάκια με τζατζίκι πατζάρι που έκλεψαν καρδιές από την πρώτη μέρα λειτουργίας) και καθημερινά 4-5 πιάτα ημέρας ανάλογα με το τι καλό βρέθηκε στη ντόπια αγορά (Τσιγαριστό κατσίκι με αμπελόφυλλο και ψητή ντομάτα, Αρνί κρύο «Δευτέρας» ξεψαχνισμένο, Σκορπίνα γιουβέτσι, Φρέσκο ψάρι ολόκληρο ή φιλεταρισμένο στη σχάρα, Ροφός με μπάμιες τσιγαριστές, Φιλέτο μοσχάρι με μαϊντανοσαλάτα και πίκλα κολοκύθι, κ.α.). Τα συνοδεύεις με αιγαιοπελαγίτικα κρασιά ενώ το γλυκό κλείσιμο περιλαμβάνει χειροποίητο παρφέ παγωτό χαμομήλι και πανακότα με γύρη μεταξύ άλλων.
Αν τώρα θελήσεις απλό, παραδοσιακό και ουσιαστικό πρωινό, η Σβούρα σε περιμένει από το πρωί (09:00 – 11:30) για το γευστικό ξεκίνημα της μέρας σου, ενώ η κουζίνα παραμένει ανοιχτή 13:00 – 23:30. Τους επίμαχους καλοκαιρινούς μήνες κάνε την κράτηση σου για την οποία θα χρειαστεί μόνο το μικρό σου όνομα (είπαμε εδώ είναι όλοι μια παρέα). Χαλαρό, φιλικό κλίμα, μουσικές απ’ όλο τον κόσμο, αγαπημένες γεύσεις και γεμάτα ποτήρια, κάτω από τον πλάτανο! Στη Σβούρα θα γυρίσεις ξανά και ξανά…