Background Image

Τριαντάρος

Τήνος, Ελλάδα
Το χωριό Τριαντάρος στην Τήνο: “Με θέα το απέραντο γαλάζιο…”

Μέχρι και τη δεκαετία του ’60, ο Τριαντάρος ήταν ένα από τα κεφαλοχώρια της Τήνου με πάνω από 300 μόνιμους κατοίκους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το χωριό υφίσταται από τους Μεσαιωνικούς χρόνους (γύρω στο 1000 μ.Χ.).

Η μοναδική θέα της Τήνου και των γύρω νησιών, αλλά και ο σεβασμός στα παραδοσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία, είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του χωριού.

Από τον Τριαντάρο ξεκινoύν οι δύο χείμαρροι που καταλήγουν στη Γύρλα και την Αγία Παρασκευή, δημιουργώντας καταπράσινες ρεματιές. Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούσαν ανεμόμυλοι και νερόμυλοι που σταδιακά εγκαταλείφθηκαν ή μετατράπηκαν σε κατοικίες. Η Βρύση (στο πάνω χωριό) και το Ξυνάρι (στο κάτω χωριό) είναι τα δύο παραδοσιακά πηγάδια του Τριαντάρου, ενώ οι πηγές με τις λεύκες αποτελούν σημείο αναφοράς. Στην πλατεία του ξυναριού, σώζεται τμήμα από το παλιό παραδοσιακό λιοτρίβι. Στο Ηρώον, έργο του Ιωάννη Φιλιππότη, θα βρείτε ονόματα ηρωικά πεσόντων κατοίκων του χωριού.

Ο ενοριακός ναός του Τριαντάρου, ο Ι.Ναός Αγίων Αποστόλων, κτίστηκε το 1861, είναι από τους μεγαλύτερους του νησιού και ξεχωρίζει για τη μαρμάρινη και ξυλόγλυπτη εσωτερική του διακόσμηση. Το ξωκλήσι της Γριάς-Παναγιάς (το όνομα δείχνει την οικειότητα των κατοίκων με το Θείο, αφού “γριά” αποκαλούσαν τη μητέρα τους) διέθετε δύο ιερά: ένα για τους ορθόδοξους και
ένα για τους καθολικούς που συστεγάζονταν.

Ο ζωόμορφος βράχος, το “Βαγιό”, αποτελούσε σημείο αποφυγής για τα παιδιά, αφού είχε λάβει θρυλικές διαστάσεις. Την Κυριακή των Βαΐων, τα παιδιά του Τριαντάρου συναγωνίζονταν εκείνα των Δυο Χωριών για το ποιος θα καταφέρει να κατακτήσει και να δαμάσει τον μαγικό βράχο.

Πρόσβαση
Απέχει 7χλμ από τη Χώρα. Ακολουθείτε το παλιό οδικό δίκτυο (ξεκινώντας από τη Λ. Ζαννάκη Αλαβάνου) και στην πρώτη διαστάυρωση στρίβετε δεξιά προς Τριαντάρο.

TRIANTAROS-MAP
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email