Background Image

Τήνος (Χώρα)

Τήνος, Ελλάδα
Χώρα Τήνου: “Η πρωτεύουσα του νησιού”

Χώρα Τήνου, η πρωτεύουσα του νησιού και ταυτόχρονα το εμπορικό και τουριστικό κέντρο του. Διαθέτει δύο λιμάνια: Το έξω (το καινούριο) που είναι το λιμάνι που θα προσεγγίσετε με το καράβι και το μέσα (το παλιό) που θα πλευρίσετε ερχόμενοι με ταχύπλοο.

Εκ πρώτης όψεως, η Χώρα δεν αποτελεί το γραφικότερο κομμάτι της Τήνου, αφού η άναρχη και συχνά ασυνεπής με το παραδοσιακό στοιχείο δόμηση, που εντάθηκε από τα τέλη της δεκαετίας το ’60, αλλοίωσε το παραδοσιακό κυκλαδίτικο χρώμα της. Ωστόσο θα συναντήσετε σημεία και περιοχές που θυμίζουν τη γραφική και ελκυστική Χώρα του παρελθόντος.

Ο παραλιακός δρόμος (η παραλία), που ξεκινάει από το έξω λιμάνι, αποτελεί το επίκεντρο της τουριστικής κίνησης και πεζοδρομείται τις βραδινές ώρες του καλοκαιριού.

Απομακρυνόμενοι από το έξω λιμάνι συναντάτε, πάνω από τον δρόμο, τη γραφική συνοικία της Παλλάδας, με τυπικά κυκλαδίτικα σοκάκια, τον καθολικό ναό του Αγίου Αντωνίου (πίσω από την παιδική χαρά), ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης, την πλατεία “του πελεκάνου” (όπως είναι γνωστή από τον πελεκάνο – μασκότ στη Χώρα Τήνου) και τον μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών με το μαρμάρινο καμπαναριό του 1803.

Συνεχίζοντας βόρεια της Παλλάδας, φτάνετε στην επίσης γραφική περιοχή γύρω από τους ναούς του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Ελευθερίου, με παλιά αρχοντικά, πλακόστρωτα καλντερίμια και την παλιά βρύση.

Ο κεντρικός δρόμος, η Λεωφόρος Μεγαλόχαρης, ξεκινάει από τη μαρμάρινη εξέδρα (πλατεία Παντανάσσης) στην παραλία και οδηγεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας. Το προσκύνημα μπορεί να συνδυαστεί με επίσκεψη των Μουσείων του Π.Ι.Ι.Ε.Τ που βρίσκονται στο ίδιο συγκρότημα.

Aνεβαίνοντας από την αριστερή μεριά του δρόμου, θα συναντήσετε το ναό του Αγίου Γεωργίου (του 1691), εμπορικά καταστήματα, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Πνευματικό Κέντρο, το εκκλησιαστικό λύκειο. Από τη δεξιά μεριά, το Δημαρχείο, τη Δημοτική βιβλιοθήκη και το Άλσος του Ιερού Ιδρύματος με τις προτομές μεγάλων Τήνιων καλλιτεχνών. Ο στρωμένος κόκκινος διάδρομος χρησιμοποιείται από πιστούς που ανεβαίνουν γονατιστοί στη Μεγαλόχαρη.

Κατεβαίνοντας από το ναό της Μεγαλόχαρης μπορείτε να ακολουθήσετε τον πεζόδρομο Ευαγγελιστρίας, που διαθέτει εμπορικά καταστήματα σε όλο το μήκος του, την Υφαντουργική Σχολή και χώρους τέχνης ντόπιων καλλιτεχνών. Εξερευνήστε τα κάθετα γραφικά σοκάκια και τη συνοικία της Μαλαματένιας (Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου).

Συνεχίζοντας στην παραλία (περνώντας το ύψος του κάθετου δρόμου, της οδού Τριών Ιεραρχών με τον ομώνυμο ναό) συναντάτε την κυκλική νησίδα που σας κατευθύνει προς τα χωριά. Ακολουθώντας τη λεωφόρο Ζαννάκη Αλαβάνου στρίβετε στην ταμπέλα αριστερά για τον “καινούριο” δρόμο ή συνεχίζετε ευθεία και ακολουθείτε την αριστερή οδό στη διχάλα μετά το ναό της Αγίας Παρασκευής για τον “παλιό δρόμο” των χωριών.

Μετά την κυκλική νησίδα και το παρκάκι, φτάνετε στο εντυπωσιακό Πολυμέρειο, που στεγάζει το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (Ι.ΤΗ.Π.). Η παραλία καταλήγει στο λιμανάκι με τον παλιό ταρσανά, ενώ αν συνεχίσετε το δρόμο που περνάει πάνω από την παραλία (στο εκκλησάκι του Αη-Γιάννη) κατευθύνεστε προς την Αγκάλη και τον παραλιακό δρόμο του Αγίου Φωκά.

Παραλίες κοντά στη Χώρα: Άγιος Φωκάς, Κιόνια, Σταυρός, Άγιος Μάρκος, Καλάμια

CHORA-MAP
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email