Background Image

Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου

Μεγαλόχαρης, Χώρα, Τήνος
Call us anytime +30 22830 29063
Καθημερινά (εκτός Τρίτης, 1/1, 25/3, 25-26/12), 08:30-15:30
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου στη Χώρα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου χτίστηκε στη δεκαετία του 1960 με δαπάνη της Αρχαιολογικής Εταιρείας στον κεντρικό δρόµο της Χώρας που οδηγεί στο ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας. Έως και σήμερα η αρχιτεκτονική του δομή έχει διατηρηθεί αυτούσια, με τα μουσειολογικά δεδομένα εκείνης της εποχής, κάτι το οποίο «νοσταλγικά» παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Η πολιτιστική εικόνα της Τήνου διαμορφώνεται ήδη από τον 7ο π.Χ αιώνα. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η ύπαρξη εργαστηρίου πίθων στο νησί. Η ανάγλυφη διακόσμηση τους θεωρείται μοναδικής τεχνοτροπίας, ενώ οι μυθολογικές αναπαραστάσεις από τον κύκλο της Θεογονίας προβάλλουν τις δοξασίες αλλά και τα θρησκευτικά δρώμενα της εποχής. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για εργαστήριο ανάγλυφης κεραμικής, ενώ πιθανότατα έργα και προϊόντα του εξάγονταν σε γειτονικά νησιά (Μύκονος, Άνδρος).

Το 1950 έρχεται στο φως το μεγάλο ιερό (ιερό της Δήμητρας και κόρης) του 7ου αι. π.Χ στους πρόποδες του Ξώμπουργου το οποίο ήταν αφιερωμένο στη θεά Δήμητρα, τη θεά της βλάστησης, αλλά και των νεκρών. Εκεί ανακαλύπτονται και οι προαναφερόμενοι αποθηκευτικοί πίθοι.

Σε προθήκες του μουσείου εκτίθεται πλήθος ταφικών αγγείων γεωμετρικής εποχής (10ος – 8ος αι. π.Χ) και αγγεία καθημερινής χρήσης (6ος έως 2ο αι. π.Χ). Ακόμη βρίσκουμε γλυπτά, κυρίως κεφάλια ελληνιστικών έργων αλλά και ρωμαϊκών αντιγράφων.

Την έκθεση συμπληρώνουν πρωτότυπα έργα, ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες, με κύριο έκθεμα το ανάγλυφο με την παράσταση ιματιοφόρου από το Αρχαϊκό νεκροταφείο του Ξώμπουργου, του ψηλότερου σημείου του νησιού που υπήρξε το κέντρο της Τήνου.

Το αίθριο του μουσείου που παραπέμπει στην «εστία» του αρχαίου ελληνικού οίκου, αποτελεί ουσιαστικά το σημείο αναφοράς αλλά και τον κύριο χώρο έκθεσης των γλυπτών, μελών και αρχιτεκτονικών σκελών από το παραθαλάσσιο ιερό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια (δυτικά της σημερινής Χώρας).

Μακέτα του ιερού υπάρχει στο εσωτερικό του μουσείου. Ο νοερός συνδυασμός της με τα «θραύσματα» του παρελθόντος (από επιγραφές, ανδριάντες, αγάλματα θαλάσσιων όντων και θεοτήτων, διακόσμηση γλυπτών με λουλούδια και κομμάτια οροφής με ανάγλυφα αστέρια) ξυπνούν -έστω και αποσπασματικά- τη λάμψη και τη μεγαλοπρέπεια του ιερού.

Το μαρμάρινο ηλιακό ρολόι του Ανδρόνικου από την Κύρηστο είναι ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα του μουσείου (1ος αι. π.Χ), που πολλοί έχουν σπεύσει να χαρακτηρίσουν πρόγονο του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Και αυτό βρισκόταν στον χώρο του ιερού του Ποσειδώνα και υπολόγιζε τον ηλιακό χρόνο, τις ισημερίες καθώς και τα ηλιοστάσια.

Αξιόλογες συλλογές φυλάσσονται στις αποθήκες του μουσείου (όπως η σημαντική συλλογή νομισμάτων) και ως εκ τούτου έχουν γίνει κατά καιρούς πολλές συζητήσεις για ενδεχόμενη επέκταση του κτιρίου.

Το αντίτιμο εισόδου στο αρχαιολογικό μουσείο είναι από τα μικρότερα δυνατά που συναντάμε σε χώρους για τους όποιους είναι υπεύθυνο το Υπουργείο Πολιτισμού, στην ουσία συμβολικό, και το προσωπικό πρόθυμο να πληροφορήσει τον επισκέπτη.

Πρόσβαση: Το Αρχαιολογικό Μουσείο Τήνου βρίσκεται στη Χώρα Τήνου, στη Λεωφόρο Μεγαλόχαρης που οδηγεί στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας.

ARXEOLOGIKO MAP
You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email