Background Image

ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΝΟΣ – Όλα για το κρασί της Τήνου

ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΝΟΣ ΚΡΑΣΙ TINOS WINE

ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΝΟΣ: H ιστορία του τηνιακού οίνου, οι ιδιαιτερότητες του terroir του νησιού, το γευστικό προφίλ του κρασιού της Τήνου, η παραγωγή κρασιού στην Τήνο, ο αναπτυσσόμενος οινοτουρισμός και η σύνδεσή του με την ανάπτυξη της τηνιακής γαστρονομίας.

ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΝΟΣ ΚΡΑΣΙ TINOS WINE

Οίνος με Ιστορία και ΠαράδοσηΗ στενή σχέση της Τήνου με το κρασί φαίνεται να ξεκινάει από την αρχαιότητα. Στη θέση που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας και χτίστηκε ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας, προϋπήρχε ναός αφιερωμένος στον Διόνυσο, δείγμα της λατρείας των κατοίκων του νησιού στον «Θεό του Κρασιού». Ευρήματα από το αρχαίο ιερό του Διονύσου (πιθάρια) φιλοξενούνται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Τήνου. Η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή οίνου αποτέλεσε ανά τους αιώνες βασική γεωργική δραστηριότητα των ντόπιων με το τηνιακό κρασί να εξυμνείται από περιηγητές των Βυζαντινών και Μεσαιωνικών χρόνων και να καταλήγει σημαντικό εξαγώγιμο προϊόν του 19ου αιώνα. Σχεδόν κάθε οικογένεια είχε τα δικά της αμπέλια που φρόντιζε ευλαβικά. Στα σκοτεινά και δροσερά κατώγια -απαραίτητοι χώροι στο παραδοσιακό τηνιακό σπίτι- φυλασσόταν το κρασί σε κιούπια ή δρύινα βαρέλια απ’ όπου έφτανε ως συνοδευτικό στο οικογενειακό τραπέζι. Πρωταγωνιστούσε πάντα στην καθημερινότητα των Τηνιακών, άλλοτε ως συμπλήρωμα διατροφής, τονωτικό πριν το χωράφι, άλλοτε παλαιωμένο στις ιδιαίτερες περιστάσεις (μεγάλες γιορτές, γάμους). Η συνολική μείωση της γεωργικής δραστηριότητας επηρέασε και την οινική παραγωγή του επόμενου αιώνα φτάνοντας στο σήμερα, που η αναγνώριση της οινοποιητικής δυναμικής της τηνιακής γης και της δυνατότητας δημιουργίας κρασιού υψηλής ποιότητας στρέφουν ολοένα και περισσότερους νέους παραγωγούς πίσω στις ρίζες…
ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΝΟΣ ΚΡΑΣΙ TINOS WINE
ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΝΟΣ: Τηνιακό terroir και γευστικό προφίλ
Η μοναδικότητα του τηνιακού terroir αποτυπώνεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των κρασιών της Τήνου και παρά τις διαφορές του από περιοχή σε περιοχή (Φαλατάδος, Βωλάξ, Κώμη, Τριπόταμος, κ.α.) τα βασικά χαρακτηριστικά του κλίματος και του εδάφους διαμορφώνουν το ξεχωριστό προφίλ τους.
Η έντονη ξηρασία, κύριο γνώρισμα του κλίματος της Τήνου, ώθησε από παλιά τους γεωργούς στη επίπονη διαμόρφωση των άγονων χωραφιών σε αναβαθμίδες (σκάλες), προκειμένου να προστατέψουν από τη διάβρωση τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και παράλληλα να μειώσουν τις έντονες κλίσεις. Εκεί τα αμπέλια φυτεύονται γραμμικά και κλαδεύονται κατάλληλα ώστε να μένουν χαμηλά, πάνω στο χώμα, προστατευμένα από τους δυνατούς ανέμους που είναι συχνοί στο νησί του Αιόλου. Η έντονη ηλιοφάνεια και ο ήπιος τελικά αέρας που καταλήγει στα σταφύλια επιδρούν ευεργετικά και τα προστατεύουν από ασθένειες.
Η αίσθηση της τηνιακής γης, η φρεσκάδα του αέρα και η αλμύρα της θάλασσας προσδιορίζουν τη γεύση των κρασιών της Τήνου. Τα γρανιτικά εδάφη δημιουργούν τη χαρακτηριστική ορυκτή γεύση, ενώ ο δυνατός άνεμος μεταφέρει τη θάλασσα στα κλήματα προσδίδοντας στο κρασί νότες θαλασσινής αύρας. Έντονη οξύτητα και δυνατά αρώματα, απόρροια των ποικιλιών που καλλιεργούνται. Ασύρτικο, Μαυροτράγανο, Μονεμβασιά, Μαντηλαριά είναι ποικιλίες που ευδοκιμούν στην Τήνο, όπως και στα περισσότερα κυκλαδονήσια, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες διατήρησης και ένταξης των ντόπιων, οινοποιήσιμων τηνιακών ποικιλιών (Ασκαθάρι, Κουμάρι, Άσπρο Ποταμίσι, Μαύρο Ποταμίσι, ακόμη και το Ροζακί που λόγω χαμηλής οξύτητας χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά στην παραγωγή ρακιού) στην παραγωγή οίνου υψηλής ποιότητας.

ΚΡΑΣΙΑ ΤΗΝΟΣ: Οινοτουρισμός και Γαστρονομία
O γαστρονομικός πλούτος της Τήνου και η συστηματική προσπάθεια για τη διάδοσή του, την έχει αναδείξει σε κορυφαίο εγχώριο γαστρονομικό προορισμό. Το τηνιακό κρασί, αναπόσπαστο στοιχείο της γαστρονομικής ταυτότητας του νησιού και ο οινοτουρισμός στην Τήνο κερδίζουν συνεχώς έδαφος. Οι φίλοι του κρασιού έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά τους παραγωγούς της Τήνου, να επισκεφτούν οινοποιεία, αμπελώνες και να πραγματοποιήσουν οινικές περιηγήσεις, να απολαύσουν wine tastings και pairings με τοπικά προϊόντα και να δοκιμάσουν τις τηνιακές ετικέτες σε πλήθος καταστημάτων εστίασης (εστιατόρια, wine bars, καφέ) στο νησί ή να τα προμηθευτούν από καταστήματα λιανικής εντός αλλά και εκτός Τήνου.

Tinosecret

info@tinosecret.gr

You dont have permission to register

Password reset link will be sent to your email